dinsdag 23 augustus 2011

Meebetalen

Een paar dagen geleden heb ik eens - tegen mijn gewoonte in - gekeken naar het tv-programma 'Ik vertrek'. Dat gaat over Nederlandse stellen die naar een buitenland vertrekken om daar een naar hun idee beter of leuker of aangenamer bestaan op te bouwen. Uiteraard hebben ze mijn zegen.

In het programma dat ik zag ging een stel naar de Zweedse provincie Jämtland. (De commentaarstem had het voortduren over Jamtland, zonder umlaut, dus Jamt met de a van man.) Toevallig ken ik dat fraaie gebied, want ik heb daar eens een plezierige fietsvakantie doorgebracht. Het is daar, zoals het overgrote deel van Zweden, een zeer rustig gebied. De dichtstbijzijnde buren van de hoofdpersonen woonden op een afstand van 600 meter. Dat is dus de bewoonde wereld.

Wat ging dat stel daar doen? Die gingen daar logeergelegenheid (en wat er verder bij komt) creëren voor personen die met crossmotoren door de natuur raggen, dus kolereherrie maken en de lucht vervuilen. Lang leve de natuur en ja, in Nederland kan dat niet zo makkelijk.

Daar gaat het me overigens niet eens om. Gisteravond kon je kijken (wat ik niet gedaan heb) naar 'Onverwacht bezoek'. Daarin zien we Nederlanders die voor goed naar een buitenland zijn vertrokken en daar "onverwacht" bezoek krijgen van een dierbare (moeder, vader, dochter, zoon, vriend, vriendin, noem maar op). Gisteravond dus: "Jacky weet niet wat haar overkomt als haar hartsvriendin ineens voor haar neus staat." (Dat haal ik uit de gids.) Jackie woont met haar tienjarig zoontje op Hawaii, waar haar relatie het schip is ingegaan en ze krijgt borstkanker. Ik begrijp best dat die hartsvriendin het wat moeilijk vindt Jacky over zo'n afstand troost en andere hulp te bieden. Fijn - voor beiden - dat de EO die reis voor haar regelt en, naar ik aanneem, betaalt. Het is de publieke omroep, dus jij en ik betalen mee.

Jaarlijks vertrekken talloze mensen naar het buitenland. Hun familie en vrienden zien hen minder vaak dan ze hier zouden doen en vice versa. Dat weet je van tevoren. Ik zie niet zo goed waarom ik eraan mee moet betalen het voor een enkeling (zes in dit seizoen) mogelijk te maken al of niet 'onverwacht' op bezoek te gaan of bezoek te krijgen. Al die tv-kijkers die ervan meegenieten richten maar een stichting op die geld inzamelt om dat soort bezoeken voor veel meer mensen mogelijk te maken. Kan die bijstandsmoeder uit Cadzand wat vaker op bezoek bij haar vader die met zijn rolstoel en wao-uitkering maar zelden van Schiermonnikoog af komt. Het is minder exotisch dan Hawaii, maar met het openbaar vervoer ben je toch ook gauw ruim zeven uur kwijt voor de reis en enkele tientallen euro's. Maar voor de tv is dat niet zo interessant, vrees ik.
x