donderdag 23 februari 2012

Leider

Van diverse kanten horen we, dat het maar een gek idee (van partijvoorzitter Spekman) is dat de leden van de PvdA de nieuwe voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer gaan kiezen, dat wil zeggen: de leden zullen een zeer zwaar wegend advies geven, waar de fractie nauwelijks om heen kan. De redenering is dan: de fractieleden zijn niet door de partij, maar door 'het volk' gekozen.

Ik wijs er nog maar weer eens op dat je pas tot Kamerlid namens de PvdA kan worden gekozen als de partijleden je op een lijst gezet hebben. Algemeen wordt degene die op de eerste plaats komt te staan als partijleider gezien. Dat direct na de verkiezingen zhij door de fractie tot voorzitter wordt gekozen is niet meer dan een formaliteit. Als de PvdA gaat meeregeren wordt zhij (vice-)premier. Doet de PvdA niet mee aan de regering, dan blijft zhij fractievoorzitter. M.a.w.: de partijleden maken uit wie de partijleider is. Wanneer er een vacature ontstaat, omdat de fungerend partijlijder die functie niet meer kan of wil uitvoeren, lijkt het me niet meer dan logisch dat opnieuw de partijleden de opvolger kiezen. Ze kiezen immers niet alleen de fractievoorzitter, maar tegelijkertijd de partijleider.

Als ander bezwaar wordt genoemd dat bij meer dan één kandidaat (er hebben zich inmiddels twee gemeld) je discussie krijgt, misschien zelfs een 'richtingenstrijd', over de koers van de PvdA. Ik zou zeggen: het wordt tijd dat de PvdA zich eens gaat (her)bezinnen op haar koers. Ze is al te lang de onofficiële gedoogpartner van het huidige kabinet.
x