zaterdag 19 maart 2011

Monster

De gebroeders Anker behoren tot de bekende strafpleiters in ons land. Wanneer ik hen meningen hoor verkondigen kan ik mij daar vaak goed in vinden. Wim Anker is een van de advocaten van Robert M. In de Volkskrant las ik: De persoon van Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is al 'inktzwart ingekleurd', terwijl zijn proces nog moet beginnen. Hij is in diverse media neergezet als 'een monster zonder menselijke trekken'. Dat zei zijn advocaat Wim Anker vandaag tijdens de pro-formazitting in Amsterdam.

Ik behoor tot diegenen die begrip hebben voor pedofielen. Dat wil zeggen: naar mijn mening hebben zij er geen schuld aan dat zij seksuele gevoelens koesteren voor (zeer) jonge kinderen, net zo min als hetero- en homofielen verantwoordelijk zijn voor hun seksuele geaardheid. Ik ben echter ook van mening dat zij nooit en te nimmer door seksuele handelingen mogen toegeven aan die gevoelens. Robert M. heeft dat talloze malen wel gedaan en op de meest afschuwelijke manier. Hij heeft dat ook nog eens op foto's en video's vastgelegd en deze met ik weet niet hoeveel anderen gedeeld. Dat maakt Robert M. in mijn ogen een zeer slecht mens, die - nog afgezien van een passende straf- buiten het normale maatschappelijk verkeer gehouden moet worden tot voldoende zeker is dat hij geen gevaar meer kan zijn voor (zeer) jonge kinderen.

Net als ieder ander heeft Robert M. recht op een objectieve behandeling van zijn misdaden door een onafhankelijke rechter en heeft hij recht op rechtskundige bijstand bij die behandeling. Maar Wim Anker moet nu niet doen alsof Robert M. een bijna te beklagen persoon is, omdat vóór het proces begonnen is iedereen al een oordeel heeft. Beklagenswaardig zijn de ruim 80 kinderen en hun ouders. Wim Anker moet niet aan het eind van het proces tegen de rechters zeggen dat Robert M. al voor een belangrijk deel door de media en de bevolking gevonnist is. Op basis van een bekentenis en 8 terabyte aan bewijsmateriaal kan ieder weldenkend mens een oordeel hebben over de schuldvraag. Robert M. mag zich gelukkig prijzen dat hij in een rechtstaat verblijft, waar de burgers geen oordeel mogen vellen.
x