vrijdag 30 augustus 2013

Amsterdammers

Het belangrijkste wat ons kenmerkt als Amsterdammers is volgens mij ons relativeringsvermogen, onze laconieke kalmte, onze menselijkheid en de altijd vriendelijke knipoog. Dat zegt Bart Schmeink, directeur van het Amsterdamse GVB tegen Het PAROOL, nadat hij eerst zijn beklag heeft gedaan over het horkerige optreden van veel Amsterdammers bij het gebruik van bus en tram: Op het Amstelstation werd gedrongen en voor de deur van de bussen baanden reizigers zich met geweld een weg naar binnen. Dat was de bus die reed in plaats van de metro, die wegens herstelwerkzaamheden enige tijd niet reed.

Het klinkt natuurlijk leuk voor Amsterdammers, maar neem van mij maar aan dat 'relativeringsvermogen',  'laconieke kalmte' en 'menselijkheid' helemaal geen kenmerkende eigenschappen van Amsterdammers zijn. De gemiddelde Amsterdammer verschilt niet van de gemiddelde inwoner van Den Haag of Loppersum. Als hij vreest dat hij een bus zal missen, wordt hij de gewone alledaagse egoïst, die zich desnoods met enig geweld van een een plek in de bus voorziet. Hij heeft er toch al de pest over in dat hij voor het zoveelste jaar enige tijd geen gebruik kan maken van de metro.

Ik neem aan dat Bart geen geboren Amsterdammer is en daarom nog steeds gelooft  in de positieve verhalen die verkondigd worden door mensen die zich met de pr van Amsterdam bezighouden. In mijn jeugd werd te pas en te onpas verteld dat de conducteurs op de Amsterdamse trams zulke humoristische types waren. Ik heb daar zelden of nooit iets van gemerkt. Je had af en toe conducteurs die meenden aan dat beeld te moeten voldoen en vreselijk hun best deden 'grappig' te zijn. Je kunt je het resultaat waarschijnlijk wel voorstellen.

Ik heb 23 jaar in Den Haag gewoond en ook daar redelijk vaak van het openbaar vervoer van de HTM gebruik gemaakt. Haagse passagiers verschillen in niets van Amsterdamse. Je ziet zelfs wel eens 'een vriendelijke knipoog' en je maakt mij niet wijs dat dat dan een Amsterdammer is die toevallig van een Haagse tram of bus gebruik maakt. Misschien is het wel iemand uit Leidschendam. Daar rijdt de HTM namelijk ook.
x