donderdag 18 december 2008

Visie

Het Museumplein blijft de stadsbestuurders van Amsterdam bezighouden. De huidige inrichting van het plein schiet tekort, verklaarde wethouder Maarten van Poelgeest van Ruimtelijke Orde dinsdag, bij de presentatie van de nieuwe visie voor het plein in het stadsdeel Oud-Zuid. Dat meldde de Volkskrant. Nog geen tien jaar geleden werd het plein voor veel geld voor een groot deel van een grasveld voorzien. Een deel van het grote grasveld waaruit het plein nu bestaat, wordt weer verhard. Het zou mij niet verbazen als over nog eens tien jaar het stadsbestuur een visie ontwikkelt waarin het plein weer een ijsbaan wordt. Dat is het al eerder geweest.

Een van de aardigste dingen in de nieuwe visie is dat de ingangen van de vier culturele instellingen aan het plein - Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en het Concertgebouw - aan de kant van het plein moeten komen, wat nu nog niet het geval is. De schrijver van het artikel of de stadsbestuurders hebben weinig historisch besef. Tot twintig jaar geleden (precies honderd jaar lang) lag de hoofdingang van het Concertgebouw namelijk aan de kant van het plein. Die moest toen zo nodig verplaatst worden naar de zijkant.























Naar mijn idee sterft het binnen een straal van 1 km rond het Museumplein al van de café's, restaurants en brasserieën. Op het kaartje hierboven heb ik het plein in rood aangegeven. Loop nog een kilometer verder en probeer een route te vinden waarlangs je geen gelegenheid tot eten en/of drinken tegenkomt. Maar: er komen nog veel meer restaurants, grand cafés en brasseriën. Gelukkig hebben we een stadsbestuur met visie, want al die tenten moeten het wel 'subtiel en degelijk' houden. Het mag niet zo'n ordinaire bende worden als het Damrak. Het geheel wordt volgens de visie (...) een stuk 'chiquer'. 'Maar ook een plek waar je op zondag gewoon zonder echte reden naartoe gaat', zegt Van Poelgeest. Dat is een meevaller: ik mag t.z.t. op zondag gewoon naar het Musemplein zonder me schuldig te voelen omdat ik niet een van die cultuurtempels betreed. Kan ik gewoon gaan zitten brassen in een nieuwe brasserie.

Er is nog maar één probleem, las ik in Het PAROOL: er is geen geld. Volgens Van Poelgeest is de komende jaren ongeveer 75 miljoen euro nodig om het Museumplein en het omliggende gebied optimaal aan te passen aan de verwachte toegenomen bezoekersaantallen: (...) (d)oor forse tegenvallers, onder andere bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn, heeft de stad voorlopig eigenlijk geen geld voor nieuwe ambitieuze projecten. Maar een ambitieuze GroenLinkse wethouder krijg je niet klein: "(...)dat moet ons er niet van weerhouden onze ambities op de agenda te zetten," zei Van Poelgeest dinsdag bij de presentatie van de plannen. Kijk, zo makkelijk is politiek nou.