zondag 8 november 2015

ZWART

Over vier weken is het weer achter de rug, Sinterklaas. Dan zijn we hopelijk ook weer voor een paar maanden verlost van de discussies over Zwarte Piet, want die blijven maar doorgaan. Gisteren weer in Het PAROOL: Pieten bij Sinterklaascentrales overwegend zwart, ook in Amsterdam.

Een rondgang van het ANP langs verhuurcentrales leert dat de klanten veelal om een traditionele Zwarte Piet vragen en dat de bedrijven daar ook zelf aan vasthouden.

In beginsel ben ik geneigd de anti-Zwarte-Pieten gelijk te geven. Waarom zou je een gewoonte in stand houden, waardoor een bevolkingsgroep zich gekwetst voelt? Maar eergistern werden mijn steunkousen aangetrokken door een zwarte Surinaamse thuiszorgster. Hoe we erop kwamen weet ik niet, maar zij begon erover. Ze zag ernaar uit Sinterklaas te vieren met haar kinderen en kleinkinderen, zoals ze dat vroeger ook in Suriname deed. Op mijn vraag antwoordde zij dat daar een zwarte Zwarte Piet bij hoorde. Natuurlijk sprak zij niet voor de gehele zwarte gemeenschap in ons land, maar volgens mij doen de actievoerders die zo 'teuge' zijn dat ook niet.

Elders las ik dat een zwarte acteur het briljante plan lanceerde Sinterklaas zwart te maken.

Dan heb ik ook nog wel een idee: laat Sinterklaas en Zwarte Piet spelen door recente migranten. Die worden toch al voortdurend zwart gemaakt.