woensdag 21 april 2010

Cijfers

De VVD wil bezuinigen, maar wil ook "voor het uitbreiden van het wegennet jaarlijks 500 miljoen boven op de bestaande budgetten uittrekken." (Onderstreping toegevoegd.) Daarbij staat in het conceptverkiezingsprogramma te lezen: "Op dit moment is slechts 2% van onze oppervlakte bestemd voor infrastructuur. Als de belangrijkste knelpunten worden aangepakt komt daar slechts een fractie bij." Zo lust ik er nog wel een paar. Het Nationale Park 'De Hoge Veluwe' heeft een oppervlakte van 5000 hectare. Leg daar een weg dwars doorheen van 22 km lang en 20 m breed. Die neemt een oppervlakte in beslag van 22 hectare, een fractie (0,44%) van de totale oppervlakte. Zo kun je met cijfers van alles goedpraten.
X

Pesten

In Trouw las ik over de plannen van de PVV m.b.t de politie. Geert Wilders c.s. willen dat daar 800 miljoen euro extra naar toe gaat. In een geval als dit ga ik graag naar 'de bron', dus naar de website van de PVV. Ik verwacht daar de plannen van de PVV, toegelicht en onderbouwd, aan te treffen. Niets van dat alles. Daar staat een kort berichtje en verder wordt er verwezen naar een bericht in De Telegraaf. De plannen van de PVV worden pas a.s. vrijdag gepresenteerd. Zo kom je twee keer met hetzelfde bericht in het nieuws.

Die 800 miljoen euro moet ergens vandaan komen en daar heeft Wilders ook over nagedacht. Zo moet 'het blauw op straat' zich niet bezig houden met 'burgertje pesten'. Dat schijnt dan vooral te slaan op boetes op verkeerd parkeren, te hard rijden, bumperkleven en dat soort handelingen waar niemand last van heeft, toch? Nou ja, een beetje misschien, maar moeten we daar zo vreselijk moeilijk over doen? De nieuwe agenten moeten (...) criminelen pakken en rust op straat brengen. We weten intussen waar de PVV die criminelen ziet.

Wilders weet ook waar hij die 800 miljoen euro vandaan moet halen: gewoon bezuinigen op "linkse hobby's". Een van die linkse hobby's is 'Defensie'. "Wij willen minder politieagentje spelen in Afghanistan en Irak en meer in de wijken." Als ik het goed heb, is het kabinet gevallen omdat de PvdA (die is volgens Wilders al links) uit Afghanistan weg wil. GroenLinks en SP staan, dacht ik, ook niet te trappelen om daar agentje te spelen. Hoezo 'linkse hobby'? Als Wilders zich nog iets van zijn geschiedenisles herinnert, weet hij dat vóór de Tweede Oorlog het 'gebroken geweertje' een symbool van links was. Wil hij dat overnemen?

Geven wij, in vergelijking met andere landen, veel uit aan Defensie? De CIA heeft dat onderzocht en heeft een lijst gemaakt van landen naar rato van het percentage van het Bruto Nationaal Product  dat aan defensie wordt gespendeerd. Wij staan daarin op plaats 101 (van 173), niet idioot hoog dus. (Bij de VS, Engeland en Frankrijk ligt dat percentage op resp. 4,0, 2,4 en 2,6%.)

'Ontwikkelingshulp' is ook zo'n 'linkse hobby' waarop volgens Wilders bezuinigd moet worden. Die hobby wordt overigens ook beoefend door het CDA, die we toch moeilijk als een linkse partij kunnen bestempelen. Bezuinigen op ontwikkelingshulp is al jaren een 'rechtse hobby'. Als we naar het (gemiddelde) inkomen per hoofd van de bevolking kijken behoren we tot de tien rijkste landen ter wereld. Daar heb je weinig aan als je tot de minima behoort, maar bezuinigen op ontwikkelingshulp brengt die minima ook geen stap verder. Wij geven jaarlijks zo'n vier miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. We geven 35 miljard uit aan voeding en genotsmiddelen. Ongeveer 10 procent daarvan belandt in de vuilnisbak, bijna net zoveel als we aan ontwikkelingshulp besteden. Het schijnt dat er ook nogal wat teveel mensen teveel eten en snoepen. Als Wilders wil bezuinigen, heb ik nog wel wat ideeën voor hem. Voor de andere parijen ook, trouwens.
x