dinsdag 24 juni 2014

Gesloten

Het is een van de meest besproken onderwerpen. Nee, ik heb het dan niet over het WK-voetbal, want dat vindt (gelukkig!) maar één maal in de vier jaar plaats. Ik heb het natuurlijk over HET WEER. Nu qua vakantie het hoogseizoen voor de deur staat, zal binnenkort het weer opnieuw een veel besproken onderwerp worden, hoe het er ook uit zal gaan zien. Nu ik zelf een weekje aan het ontspannen ben vind ik het ook belangrijker dan op andere momenten in het jaar en ik schrijf er dan ook over.

Ik heb diverse vakanties meegemaakt waarin het veel minder belangrijk was of het wel of niet regende. Dat waren de vakanties in Zweeds Lapland. We bevonden ons daar altijd zo'n 200 km benoorden de poolcirkel. Daar word je in de zomer dus geconfronteerd met de middernachtzon. Je hebt rond middernacht wel iets minder licht dan overdag, maar nog voldoende om bijvoorbeeld een boek of, tijdens het lopen, een kaart te lezen. Wanneer het dus 's ochtends, als je wilt vertrekken, regent en het blijft nog uren doorregenen, wacht je gewoon rustig af tot het opklaart. Als dat pas in de avonduren gebeurt is dat geen punt. Je pakt je spullen in en gaat op pad. Er is immers voldoende licht om te zien waar je loopt en van de omgeving te genieten. Omdat de zon pas laat en maar voor korte tijd achter de horizon verdwijnt, is het 's nachts nauwelijks kouder dan overdag. Het is daar trouwens in het algemeen 's zomers niet veel kouder dan hier. Ik heb daar wel eens een temperatuur van +300 Celcius meegemaakt (ook wel eens temperaturen onder de nul). Muggen zijn, ongeacht het weer, 24/7 actief.

Je kan hier natuurlijk 's nachts gaan fietsen, als het dan droog is, maar ik betwijfel of er dan veel te genieten valt. Gisteren was het trouwens prima fietsweer. Toen ik rond half twaalf in Aalten en aan koffie toe was, was dat even zoeken. Omdat het maandag was waren nogal wat horecagelegenheden gesloten, andere openden pas om twaalf uur.  Als Amsterdammer ben je er aan gewend dat er elkuur van de dag wel ergens iets open is, al is het maar de Hema.