vrijdag 7 november 2014

Rijk

Bij nu.nl is te lezen: De Franse econoom (Thomas Piketty) is inmiddels niet meer weg te denken uit nationale én internationale media dankzij zijn studie naar ongelijkheid. Het is lang geleden dat een econoom zoveel belangstelling genoot.

Met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw, dat deze week in het Nederlands verscheen, mag hij overal aanschuiven om zijn belangrijkste conclusies te bespreken met beleidsmakers, wetenschappers en journalisten. Zo schoof hij onlangs aan bij de Tweede Kamer. Bij bol.com kun je lezen: "Piketty is hot op blogs, websites en twitter, waar honderden commentaren en beschouwingen zijn verschenen."

Ik heb het boek niet aangeschaft en zal het ook niet aanschaffen. Mijn eerste reactie toen ik erover las of hoorde was: 'Is er geen frisser nieuws?'

Belangrijke reden voor de oprichting van communistische, socialistische en sociaaldemocratische (zeg maar: linkse) partijen (en die zijn er echt al een behoorlijk lange tijd) was de ongelijkheid in inkomen en vermogen. Ook christelijke partijen kon je daarover wel eens horen.Was dat boek van Piketty echt een 'eye opener' voor de meeste leden van de Tweede Kamer? Wilden ze daarom nog meer van hem weten? Ze gaan binnenkort weer praten over nieuwe plannen voor de belasting. Wordt het dan beter voor de minst verdienenden? Ik geloof er barst van!