maandag 4 augustus 2008

Regelen

In Nederland mogen twee mensen die elkaar erg aardig vinden gaan samenwonen. Daar kijkt nauwelijks meer iemand van op. Als die twee vermoeden of aannemen dat ze best een tijd bij elkaar zullen blijven en gezamenlijk (kapitaal)goederen aanschaffen of samen kinderen (willen) krijgen, is het wel handig de onderlinge verhoudingen te regelen, bijvoorbeeld voor het geval een van de partners komt te overlijden. Je kunt trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of via de notaris een samenlevingscontract sluiten.

Er is een, nog steeds slinkende, groep mensen die ook 'voor de kerk' (of de synagoge) willen trouwen. Dat is wettelijk verboden als er niet een burgerlijk huwelijk heeft plaatsgevonden. Nu komt het voor dat imams een 'islamitisch huwelijk' willen sluiten zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk. Het is binnen de Nederlandse rechtsorde niet meer dan logisch dat ook dat verboden wordt. In Trouw van vandaag lees ik:
Met een dreigement tot beboeten (3350 euro) wist de nieuwe Haagse burgemeester Van Aartsen onlangs de orthodoxe As Soennah-moskee te bewegen informele islamitische huwelijken stop te zetten. Hij wees op de onvolkomenheden als zo’n ’halal huwelijk’ stukloopt, of bij overlijden van één van de partners. Er is dan geen recht op alimentatie of erfenis.

Uit praktisch oogpunt gezien heeft Van Aartsen natuurlijk gelijk. Net als de meeste autochtone Nederlanders weten de meeste allochtone Nederlanders niet hoe het hier allemaal in elkaar zit en een stel dat alleen 'islamitisch getrouwd' is kan ten onrechte van mening zijn dat er bij ziekte, werkloosheid, overlijden alles fijn geregeld is. Dus moeten we ervoor zorgen dat ook het islamitisch huwelijk zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk strafbaar wordt.

Ik heb een veel simpeler oplossing: schrap uit de wetgeving elke bepaling die het religieus sluiten of inzegenen van welke vormen van samenleven ook verbiedt. Als mensen dat waardevol, mooi, wel passend of toch wel sfeervol vinden, gun ze dan die lol. Laat het aan de kerken, synagogen, moskeeën of wat voor levensbeschouwelijk club dan ook over of zij dat met hun religie of levensbeschouwing kunnen rijmen. Maak vervolgens nog eens, voor alle zekerheid, duidelijk dat daaraan - buiten die gemeenschap - geen enkele recht ontleend kan worden. Als je alles goed wilt regelen ga je naar het stadhuis of de notaris. Als een islamiet op islamitische wijze met vier vrouwen wil trouwen, heeft hij mijn zegen. Hij kan er maar met één wettelijk trouwen. Dat kan vervelend uitpakken voor die andere drie, maar de 'bijzit' van een Nederlandse man die wettig getrouwd is met een andere vrouw kan bij zijn plotselinge verscheiden ook nergens heen voor financiële bijstand en zo.

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER