maandag 10 oktober 2016

GEWELDIG

Aanvankelijk was ik van plan naar het debat tussen Trump en Clinton te kijken, maar ik heb er toch van afgezien. Bij 'My Prime' van Ziggo kun je achteraf nog altijd kijken naar programma's die voorbij zijn. Dus al vroeg keek ik ernaar, maar na eeen paar minuten hield ik het al voor gezien. Hillary mocht deze keer beginnen en ze begon met te zeggen dat de VS zo'n geweldig land zijn. Donald kon daar mee instemmen.

De Amerikanen zijn een zeer chauvinistisch volk. Om de een of andere reden vinden ze dat ze het geweldigste, meest democratische land ter wereld zijn. Dat laatste klopt sowieso niet . Een aantal jaren geleden bracht The Economist een zgn. 'democracy index' uit. Aan de hand van een aantal criteria werd bepaald hoe democratisch een land is en werd een rangorde bepaald. In die rangorde kwam Zweden op de eerste plaats (cijfer 9,88), gevolgd door IJsland (9,71), Nederland (9,66), Noorwegen (9,55), Denemarken (9,52) en Finland (9,25). UIteraard scoorden de VS niet slecht, maar ze kwamen pas op de zeventiende plaats (8,22). Als je in een heel goede democratie wilt leven, zoek het dan vooral in een Scandinavisch land of Nederland.

Over een klein half jaar mogen wij ook weer stemmen. Wij hoeven gelukkig niet bang te zijn dat partijen komen met jaren oude bandjes waarop leiders van andere partijen hun opvattingen over seks bekend maken.