woensdag 29 juni 2011

Elite

Ik ben grotendeels opgegroeid zonder ooit met 'kunst' in aanraking te komen. Pas op de kweekschool ging ik voor het eerst naar het Concertgebouw (een zogenaamd 'jeugdconcert', in feite een openbare repetitie, waar je voor niks of weinig, dat weet ik niet precies meer, heen kon) en naar het Rijksmuseum. Op de kweekschool was toen net het vak 'Culturele en maatschappelijke vorming' ingevoerd, waardoor ik aardig wat over 'kunst' geleerd heb.

Een futuristisch schilderij kunnen onderscheiden van een expressionistisch schilderij is natuurlijk nog heel wat anders dan het 'beleven' van dat schilderij. Maar om begrijpelijk aan te kunnen geven waarom jij dat schilderij zó beleeft, heb je toch wel enige opleiding nodig, want met "Nou, ik vind het gewoon mooi." word je niet voor vol vol aangezien, is mijn ervaring. Karel Appel was natuurlijk zo'n peer, maar met zijn picturale werk heb ik nooit iets gehad. Waarom niet? Ik vond het niet mooi.

Maar goed, we gaan flink bezuinigen en "Zo wordt kunst als vanouds weer van de elite", aldus Klijnsma in Trouw. Dat is Jetta Klijnsma van de PvdA en ze heeft gelijk. Maar wat ze er niet bij zegt is dat een heel groot deel van de kunstsubsidies terecht kwam bij allerlei kunstuitingen die voornamelijk door de elite bekeken, beluisterd en beleefd worden. Het is vooral de elite die wat meer voor zijn kunstgenot moet betalen. Nou, en?
x