maandag 6 februari 2012

Inloggen

Op termijn moeten trein, bus en tram verdwijnen. Wie zich over grotere afstanden wil verplaatsen moet dat maar met de auto doen, want vrijwel iedereen heeft wel daar wel de beschikking over. Als de regering met dat plan zou komen, zou de wereld te klein zijn. Maar in Trouw las ik: De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post. Als het aan staatssecretaris van Financiën Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en zijn de brieven straks verleden tijd. Dat levert uiteindelijk een besparing van 95 miljoen euro op en dat is in deze tijd natuurlijk mooi meegenomen. De overheid bezuinigt ook op de kosten van de zorg en dat betekent dat jij en ik gewoon weer moeten betalen, want de zorg wordt niet goedkoper.

Ik ben geen Internetgebruiker van het eerste uur, maar ik was er toch wel vrij vlot bij, want ik zag al gauw dat het heel wat voordelen had. Intussen groeien de mensen op met het feit dat er ergens in huis wel een pc met internetverbinding is en hebben veel kinderen een mobieltje op zak waarmee ze kunnen twitteren of doorlopend kunnen communiceren met hun 'vrienden' van Facebook. Maar mag de overheid in feite iedereen verplichten een apparaat met internetverbinding aan te schaffen?  Daarop immers komt het afschaffen van de blauwe envelop toch neer? Zo'n apparaat kost geld en voor de internetverbinding betaal je toch ook al gauw enkele tientallen euro's per maand. En je moet er ook maar zin in hebben om al je contacten digitaal te laten verlopen en voor het verkrijgen van een toeslag eerst in te loggen op 'Mijn belastingdienst'.

Het ministerie garandeert overigens wel dat mensen die geen computer hebben of er moeite mee hebben, nog steeds hulp zullen krijgen bij hun aangifte. Dat zal best, maar dat zal niet betekenen dat een belastingambtenaar bij de mensen thuis komt om het allemaal uit te leggen en/of assistentie te verlenen, want dat gaat weer teveel kosten. Als we in deze trant doorgaan moeten we over een paar jaar bij verkiezingen eerst inloggen bij 'Mijn stembureau'. Dat kan ook een aardige bezuiniging opleveren en de uitslag is dan ook wat sneller bekend. En de coalitiepartijen die aan de macht komen weten precies waar hun stemmers en de stemmers op de oppositiepartijen zitten. En hackers hebben weer een nieuwe uitdaging.
x