vrijdag 12 februari 2010

Verankeren.

Onze regering heeft vandaag vandaag een belangrijk besluit genomen: zij wil zeker stellen dat het gebruik van het Nederlands niet in de verdrukking komt nu er in ons land steeds meer talen worden gesproken. Dat zal zelfs in de Grondwet worden vastgelegd. Dat schrijft de Volkskrant. In diezelfde Volkskrant een bericht dat 2500 talen op het punt van uitsterven staan omdat (bijna) niemand ze meer spreekt.

Vooral het Engels is in opmars. De Nederlandse Taalunie doet daaraan vrolijk mee door woorden als up- en downloaden, deleten, cool, updaten enz. op te nemen in de Woordenlijst Nederlandse Taal. Al heel lang geleden hebben we uit het Frans worden als bureau, cadeau en café overgenomen. Oekaze en doerak komen uit het Russisch. Amok, bakkeleien en pienter komen uit het Maleis. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Door de enorme toename aan internationale contacten zal het overnemen van woorden alleen maar toenemen. En ik geef je op een briefje dat wij meer Engelse woorden overnemen dan de Engelssprekenden Nederlandse woorden. Het zal nog honderden jaren duren voor de laatste Nederlander sterft die nog de Grondwet kan lezen, waarin het Nederlands 'verankerd' werd. Misschien kan zhij ook nog even lachen om de illusie dat je met wetgeving het taalgebruik en de taalontwikkeling kan vastleggen.
x

Dalen

In plaats van met schrijven hield ik mij gisteren, althans een belangrijk deel van de dag, bezig met lezen. Dat ging gepaard met het mij door de NS laten vervoeren van Amsterdam naar Dalen. Er zullen slechts weinigen zijn die zonder het consulteren van een atlas deze plaats weten thuis te brengen. Het is een alleraardigst Drents brinkdorp tussen Coevorden en Emmen, waar een nog veel dikker pak sneeuw lag dan in Amsterdam. Bovendien wonen daar een schoonzuster en zwager bij wie ik een aantal plezierige uren heb doorgebracht en een voortreffelijke stamppot zuurkool heb genuttigd. Het leek mij niet gepast dat alles te onderbreken met het schrijven van de 'Beggartalk' voor vandaag.

PS
Vanavond om 22.50 uur is op Nederland 2 de film 'Enduring love' te zien. De film ken ik niet, maar wel het gelijknamige boek waarnaar de film gemaakt is  Dat is naar mijn mening het beste boek van een van mijn favoriete schrijvers: Ian McEwan.
x