woensdag 8 september 2010

Projectontwikkeling

De familie Van Oranje-Nassau doet niet alleen in het beheren van formatieprocessen, ze doet ook aan projectontwikkeling. Ze bezit het landgoed 'De Horsten', waar ons toekomstig staatshoofd woont en waarop, ik citeer de Volkskrant, twee monumentale boerderijen staan. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wordt jaarlijks verlies geleden op de exploitatie van het landgoed De Horsten. Dat kan de familie Van Oranje-Nassau kennelijk financieel niet meer behappen. De boerderijen moeten plaatsmaken voor drie 'eengezinswoningen' met een vloeroppervlakte van circa 850 vierkante meter elk. Dergelijke villa’s zijn tussen de 5 en 7 miljoen euro waard. Nou moet de familie - als het doorgaat, want de plaatselijke politiek en de Bond Heemschut zijn tegen de sloop - op zoek naar 3 gezinnen die én puissant rijk zijn én veel ruimte nodig hebben. Heel schattig deelt de RVD ook nog mee dat de eigenaar van het land, de familie Van Oranje-Nassau dus, geen winst wil maken.
x

Schofferen

In Trouw zei Jan Vis, staatsrechtgeleerde: "De koningin is de procesbeheerder van de kabinetsformatie. Iedere stap moet bij haar persoonlijk worden aangekaart. Zij kan geen besluiten nemen op basis van wat er in de pers wordt gezegd. Als zij dat zou doen, zou het snel gedaan zijn met de monarchie." Wat mij betreft wordt die truc nog een keer uitgehaald als dat betekent dat de familie Van Oranje-Nassau geschoffeerd en wel de pijp aan Maarten geeft. Het kunnen beheren van een proces is niet, zoals het koningschap, iets wat je erft. Je kunt het best van je moeder leren, maar ook op de eerste de beste HBO-opleiding. Met wat politieke ervaring erbij kan jij dan ook dat proces van de kabinetsformatie beheren. Een bijkomend voordeel is dan dat niemand zich er zorgen over hoeft te maken of zhij wellicht op een protocollair of staatsrechtelijk teentje is gaan staan.

Maar goed, Onze Hare Majesteit heeft die "onhoffelijke" Mark Rutte meteen op zijn nummer gezet: hij mag geen concept-regeerakkoord gaan schrijven en hij mag niet meteen verder onderhandelen met CDA en PVV. Eerst moet de 'onderkoning' nog eens met alle fractievoorzitters gaan praten. We zitten dus nu met de merkwaardige situatie dat ons staatshoofd niet doet wat een democratisch gekozen meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PVV en CDA) wil: meteen verder gaan met de onderhandelingen over een regeer- en gedoogakkoord. En niemand mag achteraf vragen: "Waarom deed u dat nou zo, Uwe Majesteit?" Het kan nu zomaar gebeuren dat over een tijdje premier Rutte aan de Tweede Kamer gaat uitleggen waarom dat een juiste beslissing  was van de Majesteit.

God, Hare Majesteit en Herman Tjeenk Willink mogen weten wat voor andere mogelijkheden er nog zijn, maar volgens mij kan er uit de gesprekken die Herman voert niets anders komen dan: "Mevrouw, (Herman mag 'mevrouw' tegen de Majesteit zeggen) ik zou meneer Opstelten vragen gewoon door te gaan waar hij vorige week vrijdag gebleven is. U zou misschien, via via, meneer Wilders de hint kunnen geven dat hij, in het belang van een snelle voortgang van het formatieproces, beter niet in New York kan gaan protesteren tegen allerlei nieuwbouwplannen. Het zou kranten- en journaalredacties een aardige duit besparen als ze geen verslaggevers, camera- en geluidsmensen met hem mee hoefden te sturen."
"Zou hij daaraan gevolg geven, Herman?" (De Majesteit mag Herman tegen de vice-voorzitter van de Raad van State zeggen.)
"Ik denk het wel, want: a. hij neemt van alles terug wat hij eerder zei en b. hij zal niet zoals die droplul, excusez le mot, van een Rutte U ook nog eens willen schofferen. Hij weet wat hem te wachten staat als U boos wordt."
x

Spannend

Voor de miljoenen liefhebbers is bij wijze van spreken het aftellen al weer begonnen: nog zoveel nachtjes slapen en dan begint 'Boer zoekt vrouw' weer. Het programma wordt gepresenteerd door de aangenaam ogende Yvonne Jaspers. Wat is haar motivatie? Dat kun je lezen op www.publiekeomroep.nl: 'Ik wil de twaalf boeren aan een partner helpen'. Dat is uiteraard een nobel streven. En miljoenen mensen zitten nu al enkele jaren achtereen wekenlang in spanning: gaat het die sympathieke agrariërs lukken een levenspartner te vinden? Yvonne en de KRO helpen ze graag, want die mannen schijnen te weinig tijd te hebben voor uitgaan of andere manieren om sociale contacten te beginnen en te onderhouden. Ik zie die programma's nooit, maar ik heb het vage idee dat er in het voorbereiden en opnemen van die programma's aardig wat tijd gaat zitten. Waar halen die eenzame boeren die tijd dan vandaan? Dat moet eenvoudiger kunnen.

Zelfs de hardst werkende boer zal wel eens even de tijd voor een kopje koffie vinden en ook hij zal wel een pc met internetaansluiting hebben. Het ritselt op het internet van de datingsites. Waarom proberen ze daar niks mee? Ik geef toe: de meeste vrouwen zullen er niet voor zijn tegelijk met nog een paar anderen een paar dagen bij die boer langs en de concurrentieslag aan te gaan. Zoiets verzinnen alleen tv-producenten. Maar het lijkt me toch zo dat je na één goed gesprek bij een kop koffie of een drankje wel weet of je het verder wil proberen en hoeveel tijd kan dat nou kosten?

Yvonne vindt "de kijkcijfers bij lange na niet het belangrijkste. 'Nog meer kijkers trekken is niet het doel'". Ik wil erg mijn best doen om Yvonne, zeg maar: als mens, te geloven. Zij vindt het belangrijk dat een aantal agrarische medemensen gelukkig worden. OK! Mooi! Ik heb wat meer moeite met het geloven in de menslievendheid van de producenten en de KRO. Als die even zouden doordenken, zouden ze erachter komen dat er in meer beroepsgroepen mensen voorkomen die vanwege 'druk, druk, druk' niet aan het zoeken en vinden van een partner toekomen. Dus waarom niet een keer 'Registeraccountant zoekt vrouw'? Of 'Orthodontist zoekt vrouw'? 'Vroedvrouw zoekt man' lijkt me ook een aanvaardbare optie.

Kijk, we weten allemaal dat miljoenen mensen graag naar programma's kijken waarin al of niet oppervlakkige emoties opgewekt worden. Om als omroeporganisatie te blijven bestaan voldoe je dus aan die behoefte. Yvonne vindt de kijkcijfers dan niet het belangrijkste, maar haar werkgever wel degelijk. Die houdt ze daarom terdege in de gaten en zo lang een programma voldoende kijkers trekt blijft die ermee doorgaan. Maar omdat je dat niet hardop moet zeggen wordt die lieve Yvonne ingehuurd om te zeggen dat het helemaal niet om de kijkcijfers gaat, maar om de boeren.
x