maandag 1 augustus 2011

Later

Het is komkommertijd voor de journalistiek en de aanslagen in Noorwegen worden dan ook flink 'uitgemolken'. Zo wordt ons gemeld dat Breivik, als hij niet in een legeruniform voor de rechter mag verschijnen, uitsluitend een rode sweater van Lacoste in het openbaar wil dragen.  Nou, dat weten we dan ook weer. Krijgen we ook nog het merk tandpasta te weten dat hij bij voorkeur gebruikt?

Iets meer nieuwswaardig zou je het feit mogen noemen dat hij later dan gepland het eiland Utoya had bereikt, waardoor er minder slachtoffers vielen. Een aantal bezoekers van de bijeenkomst daar was inmiddels al weer vertrokken, waaronder een Noorse ex-premier.

Trouw meldt waarom Breivik later bij het eiland aankwam: Onderweg stuit hij op een lange file, veroorzaakt door een ongeval. Dat lijkt me een logische verklaring. Maar de schrijver van dat artikel heeft kennelijk niet zijn/haar eigen krant gelezen, althans niet de digitale versie. Een paar uur eerder namelijk stond in een ander artikel in Trouw: Als gevolg van de vertraagde explosie (van de bom bij het regeringsgebouw) kwam Breivik ook ongeveer anderhalf uur later dan gepland op het eiland Utoya aan.

Hieruit kunnen we leren dat je ook krantenberichten altijd met een korreltje zou moet nemen.
x