woensdag 23 december 2015

HAVEN

Weet je nog van die milieuconferentie in Parijs? Daar werden van die mooie afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. Volgens mij nam Australië ook deel aan die conferentie en heeft het ook de afspraken ondertekend.

Wat gaan ze in Australië nu doen? Ze gaan, volgens nos.nl.  een enorme kolenhaven aanlegggen.


Kolen worden uit de grond gehaald om te verbranden, meestal om energie op te wekken. Als je "een enorme kolenhaven" gaat aanleggen, ben je kennelijk van plan nog heel veel kolen uit de grond te halen en die ergens te verbranden. Bij de verbranding van 1 kg steenkool komt 2,6 kg CO2 vrij. Wordt daar de CO2 bijgeteld die het transport, het winnen en opslaan ervan produceren, dan komt de uitstoot op zo’n 3,1 kg CO2 per kg steenkool, las ik bij Wikipedia. Hoeveel kilo kolen zou er bij die haven opgeslagen kunnen worden?

Ik herinner me nog het boek 'On the Beach' van Nevil Shute, dat later ook verfilmd werd. Wikipedia schrijft daarover: Dit boek beschrijft de laatste maanden van het menselijk bestaan op aarde, nadat het noordelijk halfrond is vernietigd door een atoombomaanval en alleen de bevolking van Australië nog enige tijd te leven heeft. In 'On the Beach 2' kun je 'atoomaanval' vervangen door 'gevolgen CO2-uitstoot.

Zouden ze in Australië geen kleinkinderen hebben?