zaterdag 11 november 2017

ORDINAIR

In de Volkskrant stond gisteren een artikel over ordinair gegraai van koninklijke families dat hun functie als symbool voor de natie ongeloofwaardig maakt. Natuurlijk wordt daarbij Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk vermeld. Ze ontduikt belasting (op legale wijze). Krankzinnig als je bedenkt dat zij het symbool van haar natie is.

Onze eigen koninklijke familie doet vrolijk mee. Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, de tweede zoon van Pieter en Margriet, beschikt in Amsterdam over meer dan honderd woningen (...) De huizenmarkt in Amsterdam is verpest en de happy few profiteren van de schaarste op de markt. (...) In Amsterdam verdient prins Bernhard bakken met geld. De woningmarkt is zodanig overspannen dat piepkleine woningen voor grof geld worden verkocht. Onze prins is met meer dan honderd huizen een belangrijke speler. (...) Geen illegale praktijken van de prins, gewoon een kwestie van slim ondernemerschap. Hoewel geen lid van het Koninklijk Huis, zou je van een prins toch meer moraal verwachten. (Leden van het Koninklijk Huis zijn, volgens Wikipedia, "zij die krachtens de grondwet de Koning kunnen opvolgen en aan hem verwant zijn in de eerste of tweede graad van bloedverwantschap, alsmede het staatshoofd dat afstand van het koningschap heeft gedaan. Ook alle echtgenoten van voornoemde personen zijn lid van het Koninklijk Huis.")

Als je de eerstvolgende  Koningsdag die Bernard weer vriendelijk lachend en handenschuddend in het gevolg van Willem-Alexander en Máxima en die drie schattige meisjes ziet meelopen, denk dan ook even aan die mensen die geen betaalbare woning in Amsterdam kunnen krijgen.