vrijdag 28 oktober 2016

LOGISCH

Toen RTL met de mededeling kwam dat ze geen Zwarte Pieten, maar 'schoorsteenpieten' in zijn programma's zou laten zien, waren er mensen die opmerkingen maakten in de zin van 'Waar bemmoeien ze zich mee?' en 'Daar gaat RTL helemaal niet over.'

Nu zijn er ook organisaties die publiekelijk Sinterklaas willen vieren, die met smart zitten te wachten op het eerste Sinterklaasjournaal van de NOS. Wat voor soort Pieten zullen daarin te zien zijn? Dan kunnen die organisaties ook zulke Pieten nemen. Hoezo? Is de NOS ineens de aangewezen instantie die bepaalt hoe Pieten eruit moeten zien?

Heeft de NOS mensen in dienst, een gespecialiseerd soort ethici, die precies weten welke kleur Piet nog net wel of net niet meer discriminerend is voor bepaalde bevolkingsgroepn? Eerlijk gezegd vind ik die schoorsteenpiet discriminerend. Die gaat er immers vanuit dat alle kindertjes in Nederland te stom zijn om te weten dat er nauwelijks meer huizen zijn die een schoorsteen hebben waardoor iemand zich naar hun woning kan laten zaken.

Die Sinterklaasfeestorganisatoren die zitten te wachten op het Sinterklaasjournaal  zijn naturlijk ontzettende lulhannesen. Ze durven geen verantwoordelijkheid te nemen voor zo'n simpele beslissing. 'Waarom hebben jullie voor die Piet gekozen?' 'Nou, dat hebben ze bij de NOS toch ook gedaan?' Ja, logisch.