woensdag 15 april 2020

ZONNIG

Geen Amsterdammer zal gisteren hebben opgekeken van een artikel in Het Parool over hoeveel inkomsten de stad zal missen t.g.v. de coronacrisis. Een panel van vijf deskundigen heeft berekend dat het verlies € 281,5 miljoen zal bedragen. Het grootste gat ontstaat bij de toeristenbelasting, die naar verwachting 125 miljoen euro minder zal opleveren nu bezoekers wegblijven. 
Oud-wethouder Eric van der Burg verwacht dat het wel een paar jaar kan duren totdat het toerisme weer is aangetrokken.

Ik vermoed dat een aantal Amsterdammers, met name bewoners van  het centrum, dankzij dit artikel  een zonnige kant van de coronacrisis ontdekt hebben. Zo zag het Damrak er op een gewone dag uit. Op veel grachten, straten en stegen was het niet veel anders.

 
Ik zou me wandelend in die drukte al zeer onbehaaglijk voelen. Ik heb me nooit lekker gevoeld in menigtes. Het lijkt me met mijn scootmobiel moeilijk laveren door zo'n menigte. In feite is de hele binnenstad gedurende het toeristenseizoen voor mij terra impossibila.

Koningsdag 2020 is omgetoverd tot Woningsdag. In de Volkskrant las  ik: Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag, met een ‘digitale kleedjesmarkt’ en ’s middags muziekoptredens bij ouderencomplexen, gevolgd door een nationale toost. Hopelijk zal  ik mij die dag zonder al te veel oponthoud naar AH kunnen bewegen.