donderdag 3 september 2015

VEEL

"Nederland telt 16.928.508 inwoners op woensdag 2 september 2015." Dat las ik op de website van het CBS.

In de eerste helft van 2015 kwamen er 13.500 asiekzoekers naar Nederland. Laten we nu eens aannemen dat het er over het hele jaar 30.000 worden. Dat is 0,177% van de bevolking. Dat is veel, zeg! Zoveel mensen kunnen we er echt niet bij hebben. In de Telegraaf van 25 augustus viel dan ook te lezen: Sociale huurwoningen zijn steeds moeilijker te vinden door de grote toename van asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen.

Deze groep heeft een streepje voor op de woonmarkt. De wachtlijsten voor betaalbare huizen worden daardoor langer en langer voor Nederlanders. Let wel: we hebben het hier niet over 30.000 asielzoekers, maar alleen over de asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ongeveer de helft van de asielzoekers krijgt uiteindelijk zo'n verblijfsvergunning.

Nu begrijp ik ook wel, dat het ontzettend zuur is, wanneer je al lang op een betaalbare huurwoning wacht, die dan weer naar een stel zielenpieten uit Syrië, Eritrea of Afghanistan gaat.En dan te bedenken dat appartementen in de vrije sector (bijvoorbeeld in het flatgebouw waarin ik woon), soms wel meer dan een jaar leeg staan. Onlangs las ik dat steeds meer dure panden in Amsterdam worden gekocht door steenrijke Russen en Chinezen, die er nauwelijks gebruik van maken. Waarom laten we de asielzoekers niet in die dure woningen wonen? Ja, die kunnen de huur niet opbrengen, maar dat kan de gemeente dan toch doen? Waarom moeten juist de kansarmen lijden onder de problemen die de asielzoekers hier (ongewild) veroorzaken?

Dat vluchtelingetje hieronder zal niet in het AZC in Ter Apel of Gilze-Rijen komen, laat staan in een sociale huurwoning. Het spoelde aan op de Turkse kust. Zouden de ouders blij zijn dat ze Kos of Lesbos wel gehaald hebben?