dinsdag 26 augustus 2014

Doordraaien

Ergens las ik dat het komende TV-seizoen, dat binnenkort van start gaat, niets nieuws te bieden heeft. De wereld zal dus weer gewoon doordraaien, een aantal boeren zal wel weer een vrouw gaan zoeken, op Schiphol zullen mensen elkaar weer in de armen vallen, er zullen weer taarten gebakken worden en BN'ers zullen weer gekke capriolen gaan uithalen.

Het meest nieuwsgierig schijnt 'iedereen' te zijn naar 'Pauw zonder Witteman'. TV-critici stellen stuk voor stuk de brandende vraag: zal Jeroen (Pauw) het redden tegen Humberto (Tan). Alsof het om een wedstrijd gaat tussen publiek/VARA/Pauw en commercieel/RTL4/Umberto. Dan hebben we het natuurlijk niet over de kwaliteit van de shows, maar over het aantal kijkers dat beide weten te trekken.

RTL Late Night heb ik nog nooit gezien. Umberto 'ken' ik alleen uit de tijd dat hij iets deed bij Studio Sport.  Tegen de tijd dat 'Pauw & Witteman' begon lag ik meestal al in bed. Ik zag wel eens een herhaling. Jeroen heb ik dus ook niet zo vaak bezig gezien. Het zal dus nog geruime tijd duren voor ik een enigszins afgewogen oordeel over de pres(en)taties van beide heren kan geven. Aan welke criteria moet een talkshow overigens voldoen? Ik vermoed dat het boeiende ervan staat of valt met de gasten. Ik vrees dat wat dat betreft beide heren in hetzelfde vijvertje vissen. Ze zijn allebei, geloof ik, wel redelijk bekwame 'vissers'. Het is dus uiteindelijk de persoonlijke smaak van de kijkers wie de beste kijkcijfers haalt. En daarop moet het hele bedrijfsleven zijn reclamebeleid baseren. En wie de meeste commercials genereert 'wint'. Ik blijf redelijk op tijd naar bed gaan.