vrijdag 10 augustus 2012

BMX

Gisteren heb ik naar BMX gekeken. Bij deze tak van sport rijden volwassen mannen op een kinderfietsje in groepjes van 8, geloof ik, over een parcours van 450 meter, dat kunstmatig is voorzien van hoogteverschil tussen start en finish en een reeks hobbels onderweg. Het is een eigentijdse sport: na een kleine 40 seconden weet je al wie als eerste over de eindstreep is gegaan en er vinden met sombere regelmaat valpartijen plaats waarvoor de Tour de France zich niet hoeft te schamen. Sensatie te over dus. Het gaat er niet om als snelste te eindigen, maar als eerste. Om in de sfeer van Tour te blijven: er is geen gele trui, alleen een groene. Hobbeltjes genoeg, maar er is geen 'bergtrui'.

Hoewel deze sport nogal op fietsen lijkt, zijn er merkwaardigerwijs bij mijn weten geen Britse kanshebbers op eremetaal. Nederlandse kanshebbers gelukkig wel, al is een van de drie al uitgeschakeld. Niet zo vreemd, want een half jaar geleden lag hij nog in coma na zo'n valpartij en ook gisteren was hij weer bij een valpartij betrokken. Dat, voorlopige, Nederlandse succes is vooral te danken aan het feit dat in Papendal een BMX-parcours is gebouwd dat exact gelijk is aan het Olympische parcours. 'Onze' jongens hebben daar uiteraard veel geoefend en kunnen dat parcours dus bijna met de ogen dicht rijden. Dat moeten ze, zoals je begrepen hebt, niet doen, want 's avonds laat met lichaamsdelen in het gips bij Mart Smeets aan tafel aanschuiven (toch nog eervol brons behaald!) leidt er niet toe dat ouders hun kinderen zullen aanmoedigen deze sport te gaan beoefenen.  En lekker meehossen in het Holland Heineken Huis is er dan ook niet bij.

Gisteren was ook Sven Kramer bij Mart te gast. Ik neem aan (ik heb maar een gedeelte van het programma gezien) als ervaringsdeskundige op het terrein van winnen. Het aardige van schaatsen is dat je echt de snelste moet zijn om kampioen te worden. Er zijn geen series die je kunt verliezen, maar waarin je toch nog de 'tijdsnelste' verliezer kunt zijn. Er zijn geen herkansingen. Er is geen jury die beoordeelt of je het wel mooi genoeg gedaan hebt. Schaatsen vinden veel mensen dus saai en daarom hebben ze de ploegenachtervolging er aan toegevoegd. Niet om te zien welke ploeg daarin het snelste is, maar om meer toeschouwers te trekken. Misschien wordt voetballen wel leuker als je het veld voorziet van een aantal heuveltjes, of een stukje schutting hier en daar.
x