dinsdag 26 mei 2015

GELIJK

Dat moslims, met name die van de meer fundamentalistische denominaties, tot de meest verschrikkelijke wreedheden en ander verwerpelijk gedrag in staat zijn, daar zijn 'we' inmiddels wel van overtuigd. We mogen natuurlijk niet vergeten dat ook christenen hebben moeten afleren dat het doden van on- of andersgelovigen of heksen niet direct de goedkeuring van hun Opperwezen kon wegdragen.

Voor veel westerlingen is het Boeddhisme het schoolvoorbeeld van een vreedzame levensovertuiging. (De) Boeddha was geen god, maar een mens, wiens bestaan, anders dan dat van Jezus, wel degelijk schijnt vast te staan. Hij bereikte door meditatie spirituele verlichting, wat dat dan ook moge betekenen. In navolging van hem wordt ook in Nederland onder leiding van Boeddhistische leraren heel wat af gemediteerd. Het moet voor veel Nederlandse leerlingen een schok geweest zijn te vernemen dat sommige van hun verlichte leraren zich schuldig maken aan seksueel misbruik.

Bootvluchtelingen varen niet alleen over de Middellandse zee. Er zijn er ook duizendende in Azië, die soms maanden ronddobberen. Ze behoren veelal tot de Rohingya, een etnische, overwegend soennietisch islamitische, bevolkingsgroep, die een minderheid vormt in het overwegend Boeddhistische Birma, waar ze als ongewenste vreemdelingen beschouwd, gediscrimineerd en vervolgd worden. Het mag in dit verband opvallend genoemd worden dat Aung San Suu Kyi,
de winnares van de Nobelprijs voor de vrede voor haar geweldloze strijd voor mensenrechten in Birma, zich nog niet publiekelijk heeft uitgelaten over het lot van de Rohingya. Ik vrees dat Boeddhisten net mensen zijn. Zou deze Nobelprijswinnares denken: 'Alle mensen zijn gelijk, maar Boeddhisten zijn meer gelijk dan Rohingya?