woensdag 19 februari 2014

Onbereikbaar

Een opvallend (vind ik) bericht in Trouw: Autofabrikant BMW heeft een nieuwe impuls gegeven aan een discussie die in meer landen wordt gevoerd over het altijd maar bereikbaar zijn. De topman van het Duitse autoconcern wil zijn werknemers het 'recht geven om onbereikbaar te zijn' in de vrije tijd. Sinds wanneer geven directeuren werknemers rechten inzake de manier waarop ze met hun vrije tijd omgaan?

Veel werknemers hebben het ook niet helemaal goed begrepen. Zij blijken in de avonduren, in het weekend of tijdens hun vakantie nog regelmatig hun werkmail te controleren of zakelijke telefoontjes af te wikkelen. Een normale werkweek van veertig uur wordt dan al snel langer dan 50 uur of meer, wat niet de bedoeling is zei BMW-topman Manfred Schoch.

Ik werk al bijna veertien jaar niet meer, maar ik weet zeker dat áls ik nog gewerkt had en áls ik een smartphone had, ik die in mijn eigen tijd zeker niet gebruikt zou hebben om werkmail te checken of zakelijke telefoontjes te plegen. Zoals het boek 'Prediker' zegt: "Alles heeft zijn bestemde tijd".

De telefoonprovider 'Ben' maakt tegenwoordig reclame met de tekst dat je mobieltje een 'uitknop' heeft. Het probleem is dat  een smartphone eigenlijk helemaal geen telefoon is. Het is een minicomputer, waarmee je ook nog kunt telefoneren. Ik vermoed dat de telefoonfunctie de minst gebruikte van het apparaat is. Het schijnt dat dezer dagen talloze mensen het apparaat gebruiken om op de werkplek naar de Olympische Spelen te kijken. En dan moet je Facebook en Twitter ook nog eens bijhouden. Ja, dan moet je wel in eigen tijd je werkmail checken.
x