woensdag 2 december 2009

Thema

Ramses Shaffy is overleden. Zo'n bericht vind ook ik niet leuk, maar ik ben ook niet tot tranen toe geroerd. Ik heb hem één keer live zien optreden vóór hij echt bekend werd. Hij was toen nog acteur en speelde in de Stadsschouwburg in de 'Midzomernachtsdroom' van Shakespeare. Hij was vooral bekend in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. De laatste jaren werd hij zo af en toe, als 'icoon' (of zoiets) weer eens op de tv getoond. En na zo'n overlijden gaan de persbureaus en kranten weer iedereen af voor commentaar. Ik citeer van de website van Trouw:

"Thema van de Dag: Overlijden Ramses Shaffy"

"Plasterk: Shaffy was een volbloed kunstenaar"

Polo de Haas: Ramses Shaffy was een "enorme inspirator" en "durfde het als eerste aan om cabaret met klassieke muziek te combineren".

"Jacques Klöters: Ramses zong de liefde zelf"

"Liesbeth List geschokt over dood Shaffy"

"Actrice Kitty Courbois, die al jarenlang bevriend was met Ramses Shaffy, wilde dinsdag niet reageren op het nieuws van het overlijden van de zanger." "Ze is begrijpelijkerwijs erg verdrietig", meldde hij (de woordvoerder).

Schrijver Harry Mulisch herinnert zich Ramses Shaffy als een "vrijgevochten troubadour".

"De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft verdrietig gereageerd op de dood van Rames Shaffy."

En uit de Volkskrant: "Filmregisseur Pieter Fleury, die in 2002 een documentaire maakte over Ramses Shaffy, is dinsdag overvallen door het nieuws. Hij wil liever niet reageren op het overlijden."

Matthijs van Nieuwkerk had een hele rij BN'ers naar 'De Wereld Draait Door' gehaald. 'NOVA' besteedde er de volle uitzending aan. Bij 'Pauw & Witteman' mocht Henk van der Meijden wat zeggen. Ik heb van die uitzendingen steeds even het begin gezien, alleen om te weten of inderdaad ze allemaal een graantje moesten meepikken.

Ben ik weer cynisch? Vast wel. Ik herinner me nog een zin uit een van zijn bekendste liedjes: "Laat me mijn eigen gang maar gaan.(...) Ik heb het altijd zo gedaan."
x