woensdag 3 december 2014

Markt

Een cultureel publieksevenement met internationaal karakter in een winterse ambiance in de binnenstad van Amsterdam. Zou jij daar meteen op afkomen, als je de daarover las, in Het PAROOL bijvoorbeeld? Het wordt georganiseerd door de Stichting Wintertime Rembrandtsquare'.

Wat nou 'cultureel'? Het is gewoon een markt, met ambulante handel voor toeristen, zoals je het hele jaar door en zeker 's zomers door heel Europa kunt aantreffen: mutsen en hoedjes, Italiaanse worst, halfedelstenen, sieraden, honing en waskaarsen in fraaie vormen, Franse kaasjes, stroopwafels en bijenhoning.

De organisatoren hadden iets heel anders in gedachten. Die dachten aan een lint van het Centraal Station tot het Rembrandtplein. Maar ja: De - veel grotere - markt vorig jaar op het Damrak kreeg veel kritiek, met smalende opmerkingen over platte commercie en smakeloze blokhutten. De match van de kermisexploitanten en de stad leek niet gelukkig.

Amsterdam is al aantrekkelijk genoeg voor heel veel toeristen uit binnen- en buitenland. Markten zijn er ook ruim voldoende. Waarom moet er steeds weer allerlei extra flauwekul georganiseerd worden?