maandag 3 oktober 2016

AFSLUITEN

Al twee keer heeft de politie de Kalverstraat af moeten sluiten, omdat er werd gebeld door winkelend publiek: ze kwamen de winkels niet meer uit. Dat schrijft Het PAROOL onder de kop

Politie slaat alarm: overvol Amsterdam kan gevaar zijn

Ik had niet het idee iets nieuws te lezen. Ik ben al jaren niet meer in de Kalverstraat geweest. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik me al enige tijd alleen nog met een rollator of een scootmobiel voortbeweeg. Ook toen ik nog redelijk goed ter been was liep ik van Munt naar Dam en vice versa altijd over het Rokin, nooit door de Kalverstraat. In de eerste plaats omdat er nauwelijks winkels zijn die mijn klandizie verdienen, in de tweede plaats omdat het er altijd, zeker tegen de tijd van de zogenaamde feestdagen, idioot druk is en ik haat menigtes.

De poliie maakt zich overigens niet alleen druk over de drukte in de Kalverstraat. In de 'Negen straatjes' en op de Wallen schijnen regelmatig ook vrij veel mensen rond te lopen. Er hoeft maar iemand een rotje te laten ontploffen en iedereen denkt aan een terreuraanslag, begint te hollen en stel je dn dan de chaos maar voor.

Daar komt nog eens bij dat de politie niet aan haar gewone werk  (bonnen uitschrijven, zakkenrollers arresteren, van die dingen) toekomt, omdat ze te veel bezig is als een soort gids als die bij een Disney park. (Waar is Artis? Waar kan ik een fiets huren?) Ik ben nog opgevoed met de gedachte dat als je iets wilde weten in een plaats waar je niet bekend bent, je dat aan de eerste de beste agent vraagt. Wordt die service nie meer verleend? En zullen we nu eens ophouden met het gezeur over 'teveel toeristen' in Amsterdam?