vrijdag 14 juni 2019

TEKENEN

Nadat we enige gisteren tijd bij de receptie van De Die gewacht hadden, verscheen er een jonge vrouw met een rolstoel, die mijn naar mijn kamer duwde. Ik gaf haar het papierwerk dat het ziekenhuis mij had meegegeven en kreeg van haar ook wat papieren, o.a. een formulier waarop ik diverse gegeven moest invullen die ze volgens mij zo uit de papieren van het ziekenhuis konden halen.

Ik moest ook een zorgovereenkomst tekenen. Dat heb ik nog nooit hoeven doen.  Ik was vrij recent in het ziekenhuis waar  een toch niet onbelangrijke  ingreep werd gedaan. Maar geen mens die eraan dacht mij de wederzijdse rechten en plichten uit te leggen met de vraag mij daarmee akkoord te verklaren. Ergens in die overeenkomst stond ook dat ik kennis had genomen van de inhoud van een tweetal papieren. Dat had ik dus niet en dat zei ik dus.  Ik zou ze zo krijgen. Ik heb ze nog niet. Verder werd mij verteld op welke tijden de maaltijd verstrekt worden en waar. Heeft u verder nog vragen? Ja, weet ik veel? Ik ben er net. Mag ik eerst even nagaan wat ik hier nodig heb en waar ik dat kan vinden?

Boven het bed hangt een tv. Ik zag ook ergens een afstandbediening liggen. Ik drukte op een knopje en er verscheen beeld. Er was geen geluid. In het ziekenhuis hangt een headsetje klaar waarmee je kunt luisteren, wat wel handig is als je met meer personen op één kamer ligt. Ik lig alleen op een tweepersoonskamer, dus ik verwachtte ergens zo'n headsetje. Nowhere. Ik drukte op zo'n oproepknopje. Er verscheen een dame en ik bevroeg haar. "Die kunt u kopen bij de receptie." Die is een aardig eind weg, Als ik daarheen loop met mijn rollator moet ik minstens drie maal stoppen om  op adem te komen. Ik heb telefonisch eens gevraagd wat die dingen kosten.

15 fucking euro!
(Pardon my French, zoals ze in VS zeggen.)

In het ziekenhuis krijg je zo'n ding gratis en toch voor niks. Ik heb in buitenlandse steden wel eens een rondtripje in een bus gemaakt. Dan krijg je, ook gratis en toch voor niets, zo'n ding om het commentaar in de door jou gekozen taal te horen. Ja, ik weet ook wel dat het niet gratis is, het zit bij de prijs inbegrepen. Maar dan nog! Ik heb eens gegoogeld. Via het internet koop je zo'n headsetje al voor .....

€ 1,99. De headset als verdienmodel.

Ik zag iets hangen ter grootte van een afstandsbediening met tekentjes (bijv. ^) erop. Ik drukte er eens op en het hoofdeinde van het bed kwam omhoog. Dat was duidelijk en daar hoefde ik dus niemand voor te laten opdraven.

Aan de muur boven mijn bed hangt een lamp maar ik zag geen knop om die te bedienen en ik wil 's nachts toch wel wat licht als ik mijn bed uit moet voor een plasje (en dan moet ik geheid diverse keren). Dus maar weer gebeld.  Er werd een apparaatje tevoorschijn getoverd dat aan een touwtje hing. Het had vier knopjes. Ze werkten niet allemaal, maar als ik ze allemaal een keer probeerde zou ik vast wel licht krijgen. Ik heb meteen maar gevraagd waar ik handdoeken kon vinden. Dat weet ik nu ook.

Als ik iets met de organisatie van De Die te maken had, zou ik iedere tijdelijke bezoeker een A-4'tje gegeven met van die handige tips van 'Waar vind ik wat rondom mijn bed en wat is ook handig om te weten.' Hoeven nieuwkomers niet zo vaak het toch al druk bezig zijnde personeel te belasten met allerlei vragen en probleempjes.