maandag 30 juni 2014

Kwaliteit

Uit wat ik hier af en toe schrijf zou je de conclusie kunnen trekken dat ik niet van voetballen houd. Nou, eerlijk gezegd kijk ik graag naar een goede voetbalwedstrijd. Ik heb gisteren naar Nederland-Mexico gekeken, omdat ik verwachtte dat het wel een leuke wedstrijd zou kunnen worden. Bedie landen beschikken immers over spelers die er best wat van kunnen. In principe beschikken de meeste landen die aan het WK meedoen wel over goede spelers, die zouden kunnen zorgen voor aantrekkelijke wedstrijden. Maar helaas hebben die spelers supporters die het geen bal uitmaakt of er aantrekkelijk voetbal wordt geleverd. Als er maar gewonnen wordt! De voetballers en hun coaches weten wat er van ze verwacht wordt en spelen daarnaar.

Het Nederlands elftal heeft gisteren op het nippertje aan zijn 'verplichtingen' voldaan. De Volkskrant schreefr: Toen vrijwel elk systeem was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest het overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van het Nederlandse voetbal: aanvallen, tot het einde toe, met flair en met passie die rechtstreeks voortvloeit uit het voetbalhart. (Onderstreping toegevoegd,) Die laatste minuten van de wedstrijd deden (mij) weer terugdenken aan het WK van 1974, toen Nederland hele wedstrijden zo speelde. De krsnt schreef ook over Louis van Gaal, die ook tegen de niet overdreven sterke Mexicanen vasthield aan zijn verdedigende tactiek, die soms een belediging is voor het getrainde oog.

Het voetballen op topniveau (Eredivisie, Primera Division, Premier Leugue, Bundesliga, Champions League, WK, EK) heeft weining meer met sport te maken. Het is entertainment. Daar is niets op tegen, maar als die jongens jaarsalarissen verdienen waar een gemiddelde bankdirecteur nog jaloers op kan worden, mag ik toch van ze verwachten dat ze me entertainen. Louis van Gaal heeft er voor gezorgd dat ze dat gisteren, op de laatste van negentig minuten na, niet gedaan hebben.

Heel Nederland is opgetogen want 'we' hebben de kwartfinale bereikt. Over de kwaliteit van het voetbalspel hoeven we het dan niet meer te hebben.