donderdag 10 april 2014

Zorg

De een noemt het 'kwakzalverij', de ander noemt het 'alternatieve zorg' en weer een ander spreekt van 'aanvullende zorg'. Als ik denk dat mij iets mankeert, ga ik naar mijn huisarts. Als die mij medicijnen voorschrijft, slik ik die. Als hij me doorverwijst naar een specialist, ga ik daarheen. Ik laat bloed prikken en onderzoeken. Ik laat scans, foto's en echo's maken. Wanneer een arts dat noodzakelijk of raadzaam acht,  mag er ook in mij gesneden worden. Ik weet dat er door medici fouten gemaakt worden, maar ik vertrouw desondanks op de medische wetenschap. Ik weet ook dat veel mensen zich lekker voelen bij schimmige therapieën die de toets van wetenschappelijke kritiek niet kunnen doorstaan.

Nu las ik in Trousw dat onderzoeksorganisatie ZonMw ervoor pleit dat artsen veel vaker behandelingen als acupunctuur en ontspanningstherapieën onderdeel moeten laten uitmaken van hun werk. ZonMW is niet zo maar een organisatie. De belangrijkste opdrachtgevers zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappenlijk Onderzoek. Het rapport dat zij onlangs hebben uitgebracht is opgesteld door artsen en ziekenhuisbestuurders. Een van hen is de hoogleraar chirurgie Hans Jeekel. Volgens Jeekel zijn er aanwijzingen dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, niet alleen meer ontspannen blijven maar het ook met andere lichaamsfuncties - zoals het immuunstelsel of het zuurstofgehalte in het bloed - beter doen. Daardoor is minder pijnstilling nodig en kunnen de patiënten sneller naar huis. "Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval wel proberen." (Onderstreping toegevoegd.) Zo lust ik er nog wel een paar. Ik verwacht geen medische zorg die is gebaseerd op 'aanwijzingen'. Ik wacht wel tot het beter uitgezocht is en de effectiviteit wetenschappelijk bewezen is.

Tegenstanders van alternatieve geneeskunde zeggen vaak dat van veel alternatieve zorg allang bewezen is dat het niet werkt. Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs voor het homeopatisch principe van verdunning van giftige stoffen. "Dat zou best kunnen, maar zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven", zegt Jeekel. Volgens mij zijn er al talloze onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van homeopathie en heeft die al voldoende kansen gekregen. Veel alternatieve zorg wordt al door de zorgverzekeraars vergoed. Ik vind het onbegrijpelijk dat een gerenommeerde organisatie ineens gaat pleiten voor het toepassen en vergoeden van alternatieve zorg. Alternatie zorg is vaak beduidend goedkoper dan reguliere zorg. Zou dat ermee te maken hebben?
x