vrijdag 29 april 2011

Tranen

Zit/zat jij ook van 11.10 tot rondweg 15.00 uur aan de tv gekluisterd? Zit/zat jij ook gebiologeerd te kijken naar HET huwelijk? Wat zeg ik? Het SPROOKJESHUWELIJK! Al drie dagen besteedt 'De Wereld Draait Door' aandacht aan de vraag: hoe zal de BBC dit SPROOKJE voor - naar verwachting - twee miljard kijkers in beeld brengen? Daarover liet Rudolf Spoor zijn deskundig licht schijnen. Hij is immers de, inmiddels gepensioneerde, tv-regisseur die destijds dat ONTROERENDE MOMENT, de tranen van Máxima, op deskundige wijze naar ons toe bracht. Zullen we bij Kate ook tranen zien? Het zou natuurlijk nog veel mooier zijn als we bij William tranen zouden kunnen bespeuren. En twee miljard mensen kijken vol spanning en blijde verwachting uit naar DE KUS op het balkon van Buckingham Palace.

Wat mij nu zo leuk zou lijken is, als Kate t.z.t. koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis wordt, ook nog steeds Kate genoemd wordt. 'Queen Kate' heeft wel iets huiselijks. Dat brengt de monarchie nog wat dichter bij het volk dan 'Queen Catherine'.

Ik kan er niet omheen: er hangt toch ergens een schaduw over dit SPROOKJESHUWELIJK. We weten allemaal hoe het sprookje van Williams vader en Diana afliep dat in 1981 begon. Het sprookje van Williams oom (Andrew) en Sarah Ferguson, dat in 1986 begon heeft zijn tijd ook niet naar behoren uitgediend.  Het huwelijk van zijn achter-oudoom, Edward VII, was helemaal geen sprookje: Edward moest afstand doen van troon, omdat hij trouwde met een reeds twee maal gescheiden vrouw. Het huwelijk van de oudtante van William, prinses Margaret, eindigde in een scheiding. Het eerste huwelijk van zijn tante, prinses Anne, eindigde eveneens in een scheiding.

Wat ik maar zeggen wil: koninklijke huwelijken in het Verenigd Koninkrijk etc. zijn televisiegenieke gebeurtenissen, die nog mooier worden met wat tranen, maar sprookjes eindigen ook wel eens met een ander soort tranen.
x