woensdag 4 mei 2011

Inleveren

Een Nederlander die naar een buitenland verhuist en het daar zo aangenaam vindt dat zhij zich aldaar laat nationaliseren, moet terstond afstand doen van zijn/haar Nederlandse nationaliteit en het daarbij behorende paspoort inleveren.

Leg deze stelling voor aan een representatieve groep Nederlanders en laat ze uit de volgende mogelijkheden kiezen:
□ voor;
□ tegen;
□ weet niet/geen mening.
Als het goed is krijg je de volgende uitslag: Drie op de vijf mensen van achttien jaar en ouder vindt dat als iemand een ander paspoort krijgt, het Nederlandse paspoort afgestaan moet worden. Vooral lager opgeleiden en 45-plussers zijn voorstander.

Natuurlijk werd er een andere vraag voorgelegd: mag een hier in de klei, het zand of het veen staande Nederlander ook nog een ander paspoort hebben? Dit was volgens Trouw de uitslag: Drie op de vijf mensen van achttien jaar en ouder vindt dat als iemand het Nederlandse paspoort krijgt, het eigen paspoort afgestaan moet worden. Vooral lager opgeleiden en 45-plussers zijn tegenstander.

We kunnen de stelling ook nog anders formuleren: Een Amerikaan die het Nederlandse paspoort krijgt, moet het Amerikaans paspoort inleveren. Of: Een Somaliër die het Nederlandse paspoort krijgt, moet het Somalisch paspoort inleveren. Wat zouden dan de uitslagen zijn?

PS
Lees ook deze voortreffelijke blog van Gerben.
x