maandag 19 mei 2014

Inzicht

Het afgelopen weekend kon je in Amsterdam-Noord terecht op het Saunafestival op het NDSM-terrein. Mobiel relaxen in tenten, caravans, bouwketen, hottubs en nog zo wat. Ik ben er niet geweest. Ik las erover in Het PAROOL. Achteraan op het terrein staan twee zweethutten. Voor de hutten, eigenlijk tenten, liggen basaltstenen in een kampvuur. Een man met slechts een kleedje om zijn middel staat met een riek klaar om de gloeiendhete stenen de hut in te dragen.

Het betreft een ritueel dat afgekeken is van de indianen, legt Sander Jaakke, één van de festivalorganisatoren, uit. Deelnemers gaan tweeënhalf uur in de hut zitten zweten om zo tot diepe inzichten te komen.

Saunabezoek is bepaald geen onbekend gebruik in Nederland. Ik vermoed dat de meeste mensen het doen omdat ze het gewoon plezierig vinden. Ik heb het, lang geleden, ook wel eens  gedaan en vond het ook plezierig. Maar om de een of andere reden is het er nooit meer van gekomen. Nu gingen ze dus in Noord zitten zweten in een tent volgens een indiaans ritueel en dan is het niet alleen meer gewoon plezierig, nee, dan moet je ineens tot diepe inzichten komen. Waarschijnlijk zijn dat hetzelfde soort inzichten als die welke je krijgt als je in een yogahouding gecontroleerd in- en uitademt en gedurende enige tijd een mantra herhaalt. Ja, Amsterdam-Noord wordt steeds hipper en daar hoort een paar uu spiritueel zweten natuurlijk bij.
x