dinsdag 13 september 2011

Pikorde

Waar mensen gedurende enige tijd bij elkaar zijn ontstaat een 'pikorde'. Het is een informele regeling, waarbij zelfs nauwelijks afspraken gemaakt worden. Alle leden van de groep 'weten', als puntje bij paaltje komt, wie de beslissingen neemt. wie zijn/haar adjudanten zijn. Ook de gevangenis, d.w.z. de groep gevangenen, kent zo'n pikorde, die mede gebaseerd is op het feit waarvoor men 'zit'. Wie er bovenaan staat weet ik niet, wel wie overal onderaan staat: de pedofiel.

De zwemleraar André V., die van misbruik van leerlingen wordt verdacht, heeft inmiddels aan den lijve ondervonden wat het betekent onderaan de de pikorde te staan. Hij is, schrijft Trouw, afgelopen zaterdag door een medegedetineerde mishandeld in het huis van bewaring in Almere waarin hij in voorarrest wordt gehouden. Volgens zijn advocaat is V. al eerder doelwit geweest van agressieve medegedetineerden.

Ook al heb ik geen kinderen (en dus geen kleinkinderen), ik veroordeel pedoseksueel handelen net zo hard als ieder weldenkend mens. Ik heb echter ook nog altijd de gedachte dat wij in een democratische rechtstaat leven, waarin (initieel) geweld is voorbehouden aan de overheid (en die behoort aan strenge voorwaarden gebonden te zijn). Ook veroordeelden - en al helemaal verdachten - hebben, geheel los van het feit waarvoor zij veroordeeld zijn, ongeclausuleerd recht op vrijwaring van geweld.

Waarschijnlijk geheel toevallig viel in dezelfde Trouw ook te lezen: Het hardere klimaat tegenover pedofilie drijft deze mannen in een isolement en dat vergroot juist de kans dat ze de fout in gaan. Trouw laat diverse deskundigen aan het woord, waaronder een seksuoloog die zich toelegt op de behandeling van mannen met pedofiele gevoelens. Volgens hem zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind.

Veroordeelde pedofielen die hun straf hebben uitgezeten hebben grote moeite een woning te vinden, want er is altijd wel  een 'fatsoenlijk' burger die hen weet te achterhalen en de buurt op hen opmerkzaam zal maken. De reactie van de buurt is dan voorspelbaar. Ergens in een forum las ik het volgende commentaar: "Ik blijf voorstander van het Amerikaans systeem. Waarin kinderverkrachters door medegevangenen als ze de kans krijgen minder levend gemaakt worden."

Ik houd het niet zo bij, maar hoeveel kinderen zijn er alleen al dit jaar door een van ouders van het leven beroofd?
x