vrijdag 12 februari 2016

CABARETIER

Hebben we er een nieuwe cabaratier bij? Heeft Mark Rutte al een nieuwe baan gevonden voor de tijd na zijn politieke carrière? Naar een nieuwe baan zal hij niet lang hoeven zoeken, maar ik denk niet dat die op het terrein van de showbusiness ligt, al raakten de media gisteren niet uitgepraat en -geschreven over zijn eerste (?) optreden bij het 'correspondent's dinner'.

Mark staat bekend als een goed spreker. Niet vaak zie je hem een uitgeschreven tekst voorlezen. Maar wie er woensdagavond op gelet heeft (en dat heb ik dus van begin af aan gedaan) kan het niet ontgaan zijn, dat hij zijn toespraak van begin tot eind heeft voorgelezen. Je mag dan ook rustig aannemen dat die toespraak voor het overgrote deel door anderen is geschreven.

Begrijp me goed, ik wil niets ten nadele van Mark-als-grappenmaker zeggen. Wim Sonneveld, toch niet de minste onder onze cabaretiers, gebruikte ook veelal teksten van anderen.

Als dat 'dinner 'volgend jaar om dezelfde tijd gehouden wordt, zou Mark best nog een soortgelijke toespraak kunnen houden, want de verkiezingen zijn pas in maart. Maar ook als er dan een andere spreker zal zijn, zal dat weinig verschil maken voor de kwalliteit van toespraak, want je mag aannemen dat die door min of meer hetzelfde team van schrijvers opgesteld zal zijn. Als op de dag van de toespraak de premier plotseling verhinderd zou blijken te zijn, kan hij moeiteloos door de vice-premier vervangen worden. Moeten we daar nou vol verwachting naar uitkijken?