vrijdag 10 juni 2011

Weigeren

Het (burgerlijk) huwelijk is een een zakelijke transactie, waarbij twee personen regelingen treffen - voor onbepaalde tijd - met betrekking tot wederzijdse rechten en plichten. Je bent niet verplicht het samenleven met een partner te regelen. Je kunt het ook buiten de overheid om regelen en van alles bij de notaris laten vastleggen.

De (gemeentelijke) overheid stelt ambtenaren aan die het huwelijk voltrekken. Nu is het (in Nederland) inmiddels ruim tien jaar mogelijk dat personen van hetzelfde geslacht in het huwelijk treden. Even lang zijn er ambtenaren van de burgerlijke stand die daar op religieuze gronden tegen zijn. Dat is hun goed recht, maar er zijn mensen die vinden dat zij, ondanks hun gewetensbezwaren, niet mogen weigeren het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen te voltrekken.

In de Volkskrant las ik: Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk, moeten dat nog steeds kunnen weigeren. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag tijdens een debat over het emancipatiebeleid. Dat was weer tegen het zere been van het COC en de Amsterdamse wethouder André van Es. De laatste spreekt van "discriminatie".

Van Es en het COC hebben natuurlijk helemaal gelijk en van tijd tot tijd ben ik ook een prinzipienreiter van de buitencategorie, maar hier kan ik me nou totaal niet druk om maken. Voor de meeste mensen is de huwelijksvoltrekking nog altijd een feestelijke gebeurtenis. Voor homostellen zal dat niet anders zijn dan voor het eerste de beste heterostel. Moet je een homostel nou opzadelen met een ambtenaar van wie als het ware afdruipt dat zhij iets mogelijk maakt dat een gruwel is in de ogen van de Here Here der heirscharen? (Ook principiële ambtenaren willen in deze moeilijke tijden graag hun baan behouden.)  Voor een leidinggevende moet het een kleine moeite zijn in dit geval het rooster enigszins aan te passen. Is er nou iemand die daar enige schade van ondervindt?

Update (9:15 uur)
In de Volkskrant lees ik dat Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, zo boos is geworden op de minister dat hij bij de Canal Parade tijdens Gay Pride niet met haar op één boot wil zitten.
x