zaterdag 24 oktober 2009

Ring

Gisteravond werd "de fel begeerde Gouden Televizier Ring 2009" uitgereikt. Je hoeft niet bang te zijn dat ik je hier ga vervelen met een kritische/cynische/satirische beschouwing van die uitreiking, want ik heb er niet naar gekeken. Ik vond het niet zo interessant of nu 'Gooische Vrouwen', 'Wie is de Mol?' of 'Boer zoekt vrouw Extra' die fel begeerde ring zou winnen, want ik kijk nooit naar die programma's. Ik heb wel een tijdje zitten nadenken over de vraag: wat is het verschil tussen 'Boer zoekt vrouw' en 'Boer zoekt vrouw Extra'? O ja: het gaat natuurlijk om programma's uit het afgelopen seizoen seizoen. Dat 'Boer zoekt vrouw Extra', bedacht ik, is vast een verder uitmelken van het gewone 'Boer zoekt vrouw' geweest, want daar kunnen we geen genoeg van krijgen. En eerlijk is eerlijk: Yvon Jaspers is een lekker ding.

De taalkundige in mij zat weer met een andere vraag: waarom zijn het Gooische vrouwen? Het is toch 'Gooise matras' en 'Gooise heide'?

Nou denken jullie misschien, dat ik die drie genomineerde programma's beneden mijn intellectuele stand vind en dat ik uitsluitend naar hoogwaardige, mijn intellect stimulerende en uitdagende programma's kijk. Stel je gerust, niets is minder waar. Gisteravond heb ik naar RTL5 zitten kijken. Daar was 'Die hard 4.0' te zien, een recht voor z'n raap actiefilm. Niks intellectuele diepgang. Gewoon de vierde in een serie waarin Bruce Willis een politieman speelt die tegen wil en dank in gecompliceerde situaties met terroristen terecht komt. Het is allemaal net een tikkeltje 'over the top', maar grappig en onderhoudend. Het zijn B-movies en niemand heeft er ooit zelfs maar over gepeinsd ze te nomineren voor een Oscar of Emmy Award, maar er zijn Oscarwinnaars die ik zonder meer inruil voor een competent gemaakte B-movie.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten