zondag 25 oktober 2009

Award

Wanneer je 35 wordt heb je, statistisch gezien, nog meer dan helft van je leven vóór je liggen. Er kan dus nog veel gebeuren. Je kunt nog grootse prestaties leveren, of alles wat je tot dan toe gepresteerd hebt kan door een fout, een misstap, volledig op de achtergrond raken.

Het komt nogal eens voor dat een biografie verschijnt van iemand die nog dertig moet worden. Die betreft dan een persoon die op dat moment en enige tijd daarvoor nogal in het nieuws was, bijvoorbeeld een popster of een sporter. Ik denk dan altijd: ach, een of andere journalist ziet een aardige mogelijkheid om over de rug van een bekend persoon nog wat bij te schnabbelen, want de fans moeten zo'n boekje natuurlijk hebben. Jaren geleden las ik regelmatig het Amerikaanse weekblad 'Newsweek'. Dat had toen een rubriek 'Where are they now?' In het kort werd een persoon belicht die een aantal jaren daarvoor nogal in het nieuws was, maar die geheel in de vergetelheid was geraakt. Ik denk dat zoiets ook gebeurt met veel personen die nu regelmatig in het nieuws zijn en wiens biografie over een paar jaar alleen nog bij De Slegte of op rommelmarkten te vinden is.

In de Volkskrant las ik dat Robbie Williams (35) de 'Lifetime Brit Award' krijgt voor zijn bijzondere bijdrage aan de muziek. Is de verwachting nu dat hij de rest van zijn leven niets meer presteert dat ooit nog eens voor de een of andere prijs in aanmerking komt, dus laten we dat nu maar doen? Die kans zit er dik in, want ik las ook: Robbie Williams probeert een comeback te maken (...) en gaf zijn eerste concert in drie jaar.(Onderstreping toegevoegd.)

Zeg nu 'Sven Kramer' en de meeste Nederlanders weten op zijn minst dat je het hebt over een jonge man die aardig kan schaatsen. Maar bij wie gaat er een lichtje branden als je 'Wim van der Voort' zegt? Nou, die won in 1952 bij de Olympische Winterspelen een zilveren medaille op de 1500 m. Wat ik maar zeggen wil: als je nu wereldberoemd bent in heel Nederland, maak er dan nu gebruik van, want over een paar jaar is iedereen je vergeten.
x

1 opmerking:

 1. Yep... roem is vergankelijk.

  Zie: http://www.oncefamous.com/stars/ix.htm

  en

  http://www.weht.net/

  Leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen