Een man moet zich wel behoorlijk 'nichterig' gedragen, wil ik denken: o, hij is zeker homo. Dat een vrouw lesbisch is valt me hoe dan ook nooit op. Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb geen idee wat de typische uiterlijke kenmerken van een homo of lesbo zijn. Eerlijk gezegd interesseert het mij, in het normale maatschappelijke verkeer, ook totaal niet of iemand homo, lesbo of hetero of van alles wat is. Anders gezegd: seksuele geaardheid speelt bij mij, net als geslacht, nationaliteit, ras of maatschappelijke positie, geen rol bij de morele beoordeling van andere mensen.
Qua seksuele geaardheid behoor ik tot de overgrote meerderheid van de bevolking. Ik ben een doordeweekse hetero. Ik weet dat homo's en lesbo's nadelen kunnen ervaren van hun seksuele geaardheid, omdat een niet onbelangrijk deel van de bevolking nog altijd vindt dat je niet 'zo' behoort of zelfs niet mag zijn. Maar ik kan me niet echt voorstellen hoe het voelt om op grond van die geaardheid gediscrimineerd te worden. Wat dat betreft behoor ik nou eenmaal niet tot een discrimineerbare groep en heb ik die ervaring niet. Ik vind het vervolgens logisch dat mensen die gediscrimineerd worden zich daartegen, al of niet georganiseerd, verzetten.
Door mijn gebrek aan ervaring weet ik niet wat een homo of lesbo kan helpen bij het accepteren van zijn/haar geaardheid en bij het verwerken van of actief verzet tegen discriminatie. Minister Plasterk heeft, volgens Trouw in ieder geval op dit terrein één idee aangereikt gekregen: hij geeft het startsein voor de verkiezing van 'Femme van het jaar'. Het initiatief daartoe is genomen door 'FemFusion, een landelijk platform voor lesbische en biseksuele vrouwen. Oprichtster Dymphie Verleun: "De lesbische en biseksuele cultuur heeft een schrijnend tekort aan rolmodellen. Het lesbische imago snakt naar een make-over."
Het ligt weer aan mij, maar ik weet niet hoe het lesbisch imago eruit ziet. Ik heb dus ook geen idee hoe het er, na een make-over, uit zou moeten zien. Imago is, volgens 'Van Dale Online': het beeld dat mensen hebben van iemand of iets. Imago's komen vaak niet of nauwelijks overeen met de werkelijkheid. Tegenwoordig worden imago's vaak 'gemaakt' door media-consultants. Die zorgen ervoor dat negatieve trekjes worden weggepoetst en positieve benadrukt. Dat leidt dus ook weer tot een onjuist, op zijn minst onvolledig, beeld.
Als ik Dymphie Verleun of Ronald Plasterk was, zou ik een actie starten met als doel duidelijk te maken dat DE lesbische vrouw, DE biseksuele vrouw, DE homo, DE biseksuele man, DE heterovrouw en DE heteroman niet bestaan. Daar moet je helemaal geen imago van willen maken. Die actie leidt ook tot niets, want vooroordelen maken het denken een stuk minder vermoeiend.
Sarapigui (ook)
20 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten