dinsdag 9 februari 2016

REFERENDUM

Het duurt nog even, maar over een paar maanden kunnen we onze stem uitbrengen in dat referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. We kunnen kiezen tussen 'voor' en 'tegen'.

Ik ben eigenlijk tegen referenda. Voorstanders ervan hoor je nog wel eens zeggen dat langs die weg de 'gewone burgers' hun stem kunnen laten horen en kunnen meebeslissen over belangrijke onderwerpen. Die mensen vinden vooral dat ze hun eigen, persoonlijke opvattingen niet terug zien in het regeringsbeleid.

Ik loop al een tijdje mee. Neem van mij maar aan dat ik nog nooit een regering heb meegemaakt die precies deed wat ik het beste vond voor dit land en zijn burgers. Vind je 't gek? We zijn  hier binnenkort met zeventien miljoen mensen. Probeer eens iets te bedenken waar zeventien miljoen mensen het mee eens zijn. Veel verder dan "Geen gezeik, iedereen rijk!" zul je niet komen.

Het land besturen, soms in overleg met de besturen van andere landen, is geen simpele zaak. Het is wel handig om dat te laten doen door mensen die daar de tijd voor hebben en nemen, die zich kunnen verdiepen in vaak ingewikkelde problematiek. Om de vier jaar hebben we de gelegenheid die mensen te kiezen. Achteraf blijkt wel eens dat ze het net even anders doen dan jij verwacht had. Dat krijg je als mensen met verschillende ideën iets samen moeten doen. Het lukt hier nooit een partij minimaal 76 zetels in de Tweede Kamer te laten krijgen en neem van mij maar aan dat die 76 het ook niet voortdurend met elkaar eens zijn.

Grote kans dat het referendum leidt tot een uitslag waarmee jij het niet eens bent. Niet alleen regering en parlement verdommen het naar jou te luisteren, je medeburgers doen het ook niet!

Ik ga over een paar maanden tegen wil en dank mee doen aan het referendum en ik ga vóór stemmen. Wil ik dan dat Oekraïne lid wordt van de EU? Dat mag van mij, maar daar gaat het niet over. Het gaat om een associatieverdrag met Oekraïne. Zo'n verdrag is er ook tussen de EU en (bijvoorbeeld) Zuid-Afrika en dat land zal van ze lang zal ze leven geen lid van de EU worden.

Ik ga vooral vóór stemmen, omdat veel mensen het referendum zullen gebruiken om aan te geven dat ze tegen de EU zijn. Ik zie een hoop fout gaan binnen de EU, maar ik ben er toch voor. Ik zie ook een hoop fout gaan in Nederland, maar ik ben er niet tegen.

1 opmerking:

  1. Door niet te gaan, geef je ook een signaal. Gaan er genoeg mensen niet, dan is de uitkomst van het referendum ook nutteloos, irrelevant.

    BeantwoordenVerwijderen