donderdag 30 januari 2014

Boeken

Ik kwam nooit bij De Slegte, want ik ben nooit uit op koopjes of oude boeken. Ik kwam wel eens bij Polare op het Koningsplein in Amsterdam omdat dat voorheen Selexyx Scheltema was en ik heb nu eenmaal jaren geleden gewerkt bij Scheltema en Holkema toen dat nog in een mooi oud pand aan het Rokin gevestigd was.

Polare is de laatste tijd veel in het nieuws omdat het kennelijk op omvallen staat. Dat gaf Trouw aanleiding tot een een artikel waarin een aantal boekhandels, verspreid over het land, beschreven wordt die het nog steeds wel goed doen: Toch bestaan ze nog wel degelijk, de lokale helden, die tegen de stroom in groeien en bloeien. Die 'stroom' bestaat dan uit Bol.com en de e-books.

Onlangs las ik ergens de mening dat e-books helemaal geen bedreiging voor de boekhandel vormen, omdat voor veel lezers het e-book 'erbij komt', bijvoorbeeld voor tijdens de vakantie.. Ze blijven ook 'gewone' boeken kopen en lezen. Ik bestel wel eens boek bij Bol.com, maar dan gaat het om een boek waarvan ik al zeker weet dat ik het wil hebben, zoals onlangs het nieuwste boek van Donna Tartt. Maar bij Bol.com kan ik niet even binnen lopen om te zien of er iets nieuws is. Polare aan het Koningsplein was, wat mij betreft, behoorlijk achteruit gegaan. Ik lees vrijwel uitsluitend Engelse en Amerikaanse boeken en de afdeling Engelstalige fiction was bij Polare behoorlijk ingekrompen.

Het e-book is voor mij te laat uitgevonden. Ik had er direct een aangeschaft als het er geweest zou zijn toen ik nog met een rugzak op vakantie ging en slechts één boek kon meenemen. Ik lees ook nooit recensies. Ik wil nieuwe, mij onbekende, schrijvers 'ontdekken'. Ik wil ze onverhoeds tegenkomen tussen het mij bekende werk. Daarom houd ik er niet van dat boekhandels gaan reorganiseren. Dan zie ik niet meteen wat er nieuw is. Maar ik heb er wel begrip voor dat boekverkopers mij niet als de 'gemiddelde klant' zien. En gelukkig heeft Amsterdam een ruim aanbod aan goede en goed gesorteerde boekwinkels, waarvan twee op een steenworp afstand van Polare.
x

1 opmerking:

  1. Ik ben blij met het internet, maar zie ook dat webshops (en natuurlijk ook de downloadmogelijkheden) de doodsteek vormen voor veel traditionele winkeliers. De boeken die ik nog steeds koop zijn kookboeken. Bij koken hoort bladeren.

    BeantwoordenVerwijderen