dinsdag 8 mei 2012

Extreem

In een artikel in Trouw viel mij de volgende zin op: Zelf heeft Hollande tot op heden oog gehouden voor de noodzaak extreem-links niet van zich te vervreemden. Met extreem-links wordt in Frankrijk gedoeld op de communistische partij. Die bestaat in Nederland al jaren niet meer. De laatste jaren wordt hier met 'extreem-links' de SP bedoeld. Ik heb dat nooit zo gezien. Dan zou ik immers mezelf als extreem-links  moeten beschouwen en ik ben wars van welk soort extremisme dan ook.

De afgelopen dagen heb ik diverse programma's van National Geographic over de Tweede Wereldoorlog gezien. Ik werd herinnerd aan het feit dat in de dertiger jaren in Duitsland de sociaal-democraten weigerden samen op te trekken met de communisten tegen Hitler. De communisten, geleid vanuit Moskou, zagen de sociaal-democraten altijd al als hun grootste concurrent/vijand.

De Nederlandse sociaal-democraten, de PvdA, hebben het ook nog altijd moeilijk met alles wat linkser is dan zij. Ze werken liever samen met VVD en CDA dan met de SP. GroenLinks zou nog kunnen, maar dat heeft dan ook niet zoveel meer te maken met de CPN en de PSP die daarin opgingen. Haar deelname aan de 'Kunduzcoalitie' zegt wat dat betreft genoeg.

Op basis van de laatste opiniepeilingen komen SP, PvdA en GroenLinks gezamenlijk niet verder dan 57 zetels in de Tweede Kamer. Bij lange na geen meerderheid, maar als 'links blok' kunnen ze niet zomaar buitenspel gezet worden en niemand zal zo'n blok van extremisme kunnen beschuldigen. Ze zullen eens goed moeten nadenken over wat hen bindt. Daarna kunnen ze kiezen uit andere coalitiepartners.
x

1 opmerking:

  1. Ik heb toch liever een balans van links en rechts. Vroeger was ik heel links (stond letterlijk op de barricade), maar nu zie ik ook wel goede dingen in bijvoorbeeld de VVD. Als ze nou eens samenwerkten, zou dat best tot goede dingen kunnen leiden. Een totale ruk naar links lijkt me op dit moment niet het beste. Al is dat in Griekenland en Frankrijk wel gebeurd, helaas. Lijkt me niet goed voor Europa en de crisis. We zullen de tekorten toch echt moeten gaan beperken binnenkort. Ik moet ook mijn huishoudboekje 'rond' krijgen (op de hypotheek na, vooralsnog!)
    Ik vind die BTW-verhoging nog niet eens zo heel slecht: wie veel uitgeeft aan luxe betaalt ook het meeste aan BTW. Best eerlijk ergens ... Ook verhoging van de AOW is onvermijdelijk. Ik ga er maar vanuit dat wij niks/heel weinig nog maar zullen krijgen tegen die tijd. Een goede reden om te zorgen voor een afgelost huis!!
    Het vet is er vanaf en de generatie die het meest heeft geprofiteerd van de verzorgingsstaat, moet ook een duid in het zakje doen. Zeker de meer vermogenden (dat is dan weer een linkse opvatting;) Zo simpel is het gewoon in mijn ogen.

    BeantwoordenVerwijderen