maandag 9 mei 2011

Geschiedenis

Ik zag het even tussendoor op tv: een meisje van een jaar of vijftien werd gevraagd door wie Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet was. Ze moest flink nadenken voor er aarzelend uitkwam: "Duitsland?"

Moet ik daar nu wat moedeloos van worden? De Tachtigjarige Oorlog zal zo'n meisje helemaal niets zeggen, de vier Engelse Oorlogen nog minder. En dat waren dan nog oorlogen waar 'wij' bij betrokken waren. De Honderdjarige Oorlog, de Krimoorlog, de Boerenoorlog, de Boxeropstand: die hebben zich afgespeeld in Terra Incognita. "Hoeven we niet te kennen. Hebben we nooit gehad!" Ik weet nog altijd uit mijn hoofd de naam van de commandant van het Nederlandse VN-detachement dat in de Koreaanse oorlog (1950-1953) meevocht: Den Ouden.

Ik heb een aardig boekje 'The Serial'. Het is een parodie op een soapserie. Een getrouwde man in midlifecrisis begint een verhouding met een veel jongere vrouw. Op een gegeven moment merkt hij op: "Voor haar is 'oude geschiedenis' de Cubacrisis." (Welke crisis?)

Geschiedenis hoort meer te zijn dan een 'histoire des batailles', maar van de Tweede Wereldoorlog, in veel opzichten een dramatisch punt in de geschiedenis, zou je ook als huidige jongste generatie - je grootouders hebben die oorlog nog meegemaakt - de meest essentiële feiten toch moeten kennen.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten