dinsdag 21 september 2010

Duurzaam

Als het goed is, maken we ons allemaal af en toe wel enige zorgen over ons energieverbruik. Dat heeft te maken met o.a. de eindigheid van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en de (negatieve) gevolgen van het gebruik van die brandstoffen voor het milieu. Probleem is natuurlijk dat de meeste mensen geen fysicus of meteoroloog zijn en moeten afgaan op datgene wat de deskundigen zeggen of schrijven. Een ander probleem is dat de deskundigen elkaar nogal eens tegenspreken. Weer een ander probleem is dat de discussie vaak een politieke 'lading' krijgen. Het zijn immers de politici die uiteindelijk de noodzakelijke beslissingen moeten nemen en zij zoeken naar die argumenten die het beste bij hun (politieke) ideeën passen.

Consumenten denken een bijdrage aan een betere wereld te leveren als ze hun telefoonlader uit het stopcontact halen als de mobiel is opgeladen. "Onzin", schrijft MacKay in zijn boek. "Eén dag je telefoonlader in het stopcontact laten zitten is net zoiets als het water met een theelepel uit de Titanic scheppen. Met andere woorden: de elektriciteit die een telefoonlader één dag lang verbruikt is net zoveel als het rijden in een auto voor één seconde. Ik wil niet zeggen dat je het niet moet doen, maar denk niet dat je hiermee de wereld gaat redden." Dat las ik in en artikel in Trouw over het boek 'Sustainable Energy - without the hot air' van David MacKay. MacKay schreef het boek het boek voor eigen rekening. Je kunt het boek in de boekwinkel aanschaffen, maar je kunt het ook in zijn geheel hier lezen (en/of in pdf-formaat downloaden).

MacKay is fysicus en filosoof. Hij is dus ook een deskundige. Maar het aardige is dat hij niet zegt dat we het zus of zo moeten doen. Wat hij doet is feiten op een rijtje zetten. "Het grappige is dat ik zowel van de kernenergielobby als van milieubewegingen enthousiaste reacties krijg." Zijn boek heeft wereldwijd aandacht gekregen. De papieren versie stond maandenlang bij de top 60 van de beste verkochte boeken van amazon.com. MacKay is door het Britse ministerie van energie en klimaatbeleid inmiddels tot adviseur benoemd. Ik heb het boek uiteraard nog niet gelezen, maar ga dat zeker doen. Toch vast een klein citaat eruit n.a.v. dat opladen van de mobiele telefoon: (...) if anyone objects that mobile phone chargers are not actually our number one form of energy consumption, the mantra "every little helps" is wheeled out. Every little helps? A more realistic mantra is:

if everyone does a little, we’ll achieve only a little.

PS
Via de website van Trouw kon ik 'Mijn EnergieScore' laten bereken aan de hand van mijn antwoorden op een reeks vragen. Ik kwam uit op 71. (Hoe dichter bij de honderd, hoe beter.) De gemiddeld score van vergelijkbare huishoudens is 61.
X

8 opmerkingen:

 1. Goed stuk... goed mantra.

  En waar is die link zodat ik ook kan berekenen wat mijn energiescore is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks.... en ik scoorde 79. Lijkt me prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Scheelt een stuk, denk ik, als je geen auto hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Something else new about the scene that makes
  the most of traditional values may be the Baby Dolls Sophia Doll.
  Glue an item of fabric in the lid and tie a cloth ribbon throughout the lid's edge (in the fabric edge) for any nice look.

  Visit my webpage Www.Homehealthstartup.Org

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tear-free shampoos aren't really tear-free, rather, they contain other chemicals that actually work by numbing or paralyzing the tear ducts, reducing the reaction the eye area have on the sodium lauryl sulfate. If a teen remains not savvy about healthy eating, exercising and general day to day living she is unlikely to get well equipped to take care of herself during pregnancy.

  Here is my site dedicatedwebhosing.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. High fructose corn syrup can be often seen in fruit juices, even
  those marketed specifically to children. While SIDS is rare,
  it really is a scary thing to own to be worried about and most parents breathe a massive sigh
  of relief once the 6 month mark has passed.

  Feel free to visit my blog :: best rated baby swings []

  BeantwoordenVerwijderen