dinsdag 13 april 2010

Kruis

Het zit de trouwe rooms-katholiek niet mee de laatste tijd. Homo's en lesbo's en hun sympathisanten liepen te hoop in de Sint-Jan in Den Bosch. Steeds meer priesters en kloosterlingen blijken zich ooit vergrepen te hebben aan kinderen en de Rome deed niets meer dan het allemaal onder het tapijt vegen. Sinds een paar dagen rollen de Nederlandse bisschoppen vechtend over straat. En in de Volkskrant van gisteren moest ik lezen dat nu zelfs de bisschop van Myra betrokken is geraakt bij al die conflicten.

De bisschop van Myra staat in ons land beter bekend als Sint Nicolaas of Sinterklaas. Hij is ook en vooral een groot kindervriend. Nu hoef ik niet te vertellen dat de combinatie van 'rooms-katholiek geestelijke' en 'kindervriend' tegenwoordig associaties oproept die niet overal als even plezierig worden ervaren. Stel je even de situatie over een ruim een half jaar voor: overal duiken weer bisschoppen op met die rode mijters op hun kop en die rode mantels om hun heen. Op die mijters en mantels staat een kruis afgebeeld. Wat doen ouders die van religie niet het naadje van de kous weten? Die denken bij het zien van een geestelijke meteen aan kindermisbruik, dus verlaten als een haas met hun kroost het winkelcentrum, kantine van school of sportclub, of waar dat verdachte persoon ook maar verschijnt. Het zou een klap betekenen voor middenstand en horeca.

De oplossing van een nijpend probleem ligt inmiddels klaar: Entertainmentbureau Ras uit Weert bant voortaan het kruis van de mantel en mijter van sinterklaaskostuums. Aardig, denk ik dan, maar is het verwijderen van het kruis voldoende? Mijn inziens gaat het om de hele 'Gestalt' van die pseudogeestelijke. Ook zonder dat kruis denkt iedereen meteen aan een bisschop. Die staf zou ik ook weglaten en ik zou minimaal de kleur rood door een andere kleur vervangen. Maar de hele aankleding kan wat eigentijdser. (Ronald Plasterk werd ook een heel ander mens alleen door een hoed op te zetten!) De kleine 'gelovigen' immers zijn de jongeren van over een paar jaar en we moeten alles, dus ook het Sinterklaasfeest, aantrekkelijk houden voor jongeren, want dat zijn de jonge ouders van de nabije toekomst. Dat paard kan zo langzamerhand vervangen worden door een moderne motorfiets en de stoomboot door een draagvleugelboot. We vragen Sinterklaas ook niet meer binnen te komen met zijn 'knecht', maar met zijn 'managementassistent' (m/v). Het toch altijd beangstigende bonzen op deuren en ramen wordt vervangen door voor zelfs het kleinste kind herkenbare sms'jes. Het 'meenemen in de zak' wordt vervangen door enkele uurtjes dienstverlening, zoals boodschappen doen voor oma. Straffen en beloningen leest de goedheiligman niet meer voor uit een dik boek (wie heeft er nog een dik boek in huis?), maar van zijn iPad, E-book of netbook. Waarmee ik maar zeggen wil: uit nare dingen kunnen soms positieve ontwikkelingen voortkomen.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten