zondag 7 maart 2010

Terugbetalen

IJsland wil graag lid van de Europese Unie worden. Het land heeft een democratisch gehalte dat boven iedere twijfel verheven is. De afgelopen jaren zijn er landen bij de EU gekomen waar het met de democratie nog altijd beduidend minder gesteld is. Met de economie van IJsland gaat het slecht sinds de teloorgang van de Icesavebank.Ook Nederlandse personen en instellingen zijn daarbij veel geld kwijtgeraakt, dat ze deels terugkregen van de Nederlandse staat. Dat geld wil Nederland nu weer terughebben van IJsland. De IJslandse bevolking voelt daar heel weinig voor en daar kan ik me iets bij voorstellen.

IJsland heeft 300.000 inwoners. Dat is ongeveer net zoveel als de gemeente Utrecht, ongeveer 0,2% van de Nederlandse bevolking. Stel je nu eens voor dat Utrecht werd gevraagd het bedrag op te brengen dat Nederland nu van IJsland vraagt en dat de Utrechtse burgers dat bedrag via belastingen zouden moeten opbrengen, zoals uiteindelijk de IJslanders moeten doen. Ook zij konden er niets aan doen dat een aantal bankmanagers zeepbellen verkocht en dat Nederlandse burgers en instellingen graag zeepbellen kochten. Nederland heeft nog 1.300.000.000 euro tegoed van IJsland. Dat is ruim 4.333 euro per IJslander, 229 euro per Nederlander.

In de persoon van Maxime Verhagen mag Nederland meebeslissen over de vraag of de toelatingsonderhandelingen met IJsland binnenkort mogen beginnen. Dus wat doet Maxime? Hij houdt zijn kruit droog, schrijft de Volkskrant. Tegen zo'n klein land durft hij zijn tanden te laten zien. Zo doet hij wat VVD en PVV willen. Goed gezelschap. Met de ChristenUnie erbij kunnen ze over een paar maanden het meest rechtse kabinet in de Nederlandse geschiedenis vormen.
x

2 opmerkingen:

  1. De bevolking van Ijsland kan er niets aan doen dat de regering en banken hiervan een screw-up hebben gemaakt, zouden zij er dan voor op moeten draaien? Nee. Er zijn vast wel rijke Ijslandse politica en bankdirecteuren te vinden. Laat zij maar dokken. Hun schuld.

    Ik zie het al voor me dat wij rechtstreeks zouden moeten betalen aan een ander land als burger als ons hetzelfde was overkomen. Dacht het niet.... Al gebeurt het dan natuurlijk wel via de belastingen. En de belangrijke, rijke en verantwoordelijke heren blijven buiten schot. Goed geregeld..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De fout ligt dus gewoon in Den Haag, waar men meteen heeft gezegd borg te staan voor een gigantisch bedrag. Als ze gewoon tegen de gretige spaarders hadden verteld dat ze zelf een risico hadden genomen, was deze hele discussie overbodig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen