Wie zou dat niet willen, een gloednieuwe laptop-pc in de wacht slepen voor minder dan 10 euro? Ik wist niet dat zoiets kon, maar dankzij de Volkskrant weet ik nu dat er zogenaamde 'centveilingen' bestaan. Die werken uiteraard via het internet. Het enige wat je hoeft te doen is het laatste bod met niet meer dan één cent te verhogen. Als binnen een bepaalde tijd - dat kan een minuut of een halve minuut zijn - dat bod niet weer verhoogd wordt, is die laptop, of een ander product, van jou. Het enige wat je hoeft te doen is gedurende enige tijd naar je pc zitten staren en elke keer weer een cent hoger bieden. Daar ga je mee door tot je vindt dat het geen echt koopje meer is.
Als iemand iets 'voor weinig' te koop aanbiedt, moet je altijd een beetje wantrouwig worden. De winstmarges op allerlei producten zijn misschien te hoog, maar als je een laptop voor minder dan 100 euro verkoopt kun je niet gek veel winst maken en die websites worden niet beheerd door filantropen. Die worden beheerd door zakenmensen die winst willen maken. Die maken ze dan ook.
Stel nou dat jij na veertig biedingen er de brui aan geeft. Of je moet ophouden omdat je ook nog even boodschappen moet doen. Jammer dan? Dat mag je wel zeggen! Elk bieding die jij doet kost je (bij 'Budson', een van die websites) tussen 1,20 en 1,40 euro. Je kunt ook per sms bieden. Dat kost 1,50 euro per sms, plus de normale telefoonkosten. Dat geld voor al die biedingen ben je gewoon kwijt als je niet de laatste bent. Er kan er maar één de laatste zijn, dus al die andere bieders zijn ook hun geld per bieding kwijt.
Op het tijdstip dat ik de website bekeek stond er een laptop (HP-Pavillion DV2-1010) te koop ter waarde van 599 euro. (Die prijs klopt wel zo ongeveer: ik zag op andere sites hogere en lagere prijzen.) Het hoogste bod lag rond 7.00 uur nog onder de 7 euro. Om 13.18 uur was het bod opgelopen tot 10, 54 euro. Minimaal had Budson toen al 1264 euro binnen.
Onze immer waakzame minister van justitie, Hirsch Ballin, wil de centveiling verbieden. Niet omdat hij begaan is met het lot van de argeloze bieders. Hij vindt dat het hier niet om een veiling gaat, maar om een kansspel en daar heb je een vergunning voor nodig. Het is natuurlijk ook gewoon een gokspel, net als poker. Wanneer 'ga je mee'? Hoe lang ga je mee?
Een variant op de 'centveiling' is de 'laagste bod veiling'. Het product gaat naar degene die het laagste unieke bod doet. Op een zelfde laptop als hierboven vermeld werd 980 keer een bod uitgebracht. Vermenigvuldig dat met 1,30: Budson heeft een laptop ter waarde van 599 euro verkocht voor 1274 euro. Kijk, dat is slim zaken doen. Dit is nog veel duidelijker een ordinair gokspel.
Het product dat je koopt wordt niet geleverd door Budson, maar in dit geval door Bol.com. Budson is een soort doorverkoper. Dat kan een probleempje opleveren, zag ik op de website van TROS Radar, als je een beroep doet op de garantieregeling. Je hebt geen recht op garantie want je bent niet de oorspronkelijke koper. Dat is Budson. Op de site van Radar staan nog veel meer klachten, bijvoorbeeld over lange levertijden en een niet-reagerende klantenservice.
Als je het geld voor de aanschaf van iets nieuws net niet hebt, kun je het lenen. Je kunt ook een gokje wagen bij de Staatsloterij, het Casino, de Lotto, of je koopt een kraslot. De centveiling is weer een nieuwe manier van gokken. Waar zijn je winstkansen in vergelijking met je inleg het grootst? Volgens mij maakt die centveiling een goede kans.
Stéphanie Hoogenberk – We hebben het over je gehad
21 uur geleden
Gokken is een spel met grote risico's! Er zijn mensen die perfect in staat om het gokken te beperken. Ze geven geen geld meer dan ze oorspronkelijk gepland. Voor hen is gokken is een leuk spel. Gokken kan ook uit de hand lopen en leiden tot een gokverslaving.
BeantwoordenVerwijderen