zondag 27 oktober 2019

NEDERLAND

Je kan niet van iedere Amerikaan verwachten dat zhij weet dat België de hoofdstad van Nederland is. Ik heb wel eens filmpjes op YouTube gezien, waarin Amerikaanse jongeren getest werden op hun kennis van geografie. De antwoorden waren vaak bedroevend. Zelfs op vragen over Amerika wist ik het vaak beter dan zij.

Uit een artikel in de Volkskrant leer ik dat het gebrek aan geografische kennis tot in de hoogste kringen heerst. Tot aan president Trump toe. Zo noemde hij België een ‘prachtige stad’ en heeft hij moeite verschil te maken tussen Engeland en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Dat is natuurlijk wel erg ver van zijn bed. Maar op een rally in Pittsburgh zei hij o.a.: 'We bouwen een prachtige muur. Een heel grote die echt werkt, waar je niet overheen kunt en ook niet onderdoor.' En waar wil hij die brug dan bouwen? In Colorado. Als hij er even een kaart bijgenomen had, had hij gezien dat er tussen de zuidgrens van Colorado en de noordgrens van Mexico een afstand ligt van zo'n 350 km. Daar ligt een andere Amerikaanse staat, New Mexico. Het kan natuurlijk zo zijn dat Donald er wel een kaart bij gepakt heeft, maar was het "New" vóór "Mexico" hem niet zo opgevallen.

Overigens, als Trump op de vraag waar Nederland ligt zou antwoorden met "Colorado", heeft hij nog gelijk ook. Het is een dorp in Colorado met zo'n 1400 inwoners

We hebben die naam eens gezien op een richtingbord toen we door Colorado fietsten. Het leek ons wel leuk dat dorp te bezoeken, maar vonden de omweg die we daarvoor moesten maken toch te lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten