woensdag 1 mei 2019

NACHT

De nacht van 15 op 16 juni is dit jaar de 'Nacht van de Vluchteling'. Het doel van de Nacht van de Vluchteling, schrijft Het PAROOL, is om aandacht te vragen voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld. Mensen die meedoen, zamelen tijdens de nachtelijke sponsorloop geld in voor noodhulp aan vluchtelingen over de hele wereld. Je kunt verschillende afstanden lopen langs verschillende routes: De nachtelijke tochten van 40 kilometer gaan van Rotterdam naar Den Haag, van Amsterdam naar Haarlem, van Utrecht naar Amersfoort en van Nijmegen naar Arnhem

Er was ook een nachtelijke wandeling gepland van Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar Groningen, maar die is afgelast. Er waren tegenstanders tegen deze route, schrijft ook Trouw. (Westerbork was het kamp waar in de Tweede Wereldoorlog vooral Joden werden heen gebracht, om van daar naar de vernietigingskampen te worden gestuurd.) Al sinds de aankondiging van de tocht is er discussie over de keuze voor Westerbork. Sommigen vinden dat de Jodenvervolging van toen niet te vergelijken is met de huidige vluchtelingencrisis. Anderen zeggen dat Westerbork wel een goede locatiekeuze is, omdat het destijds is gebouwd om Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen op te vangen.

Ik voel me te weinig betrokken bij welke van beide standpunten dan ook om een keuze te maken, maar deze passage viel me wel op. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kreeg te maken met aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties. De impact hiervan op de organisatie, deelnemers en vrijwilligers is te groot, liet Stichting Vluchteling weten. (...) De Telegraaf meldde dat ‘dit vreemde gebruik van Westerbork de joodse gemeenschap pijn doet’.

Mag ik nu de conclusie trekken dat de "aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties" uit de Joodse gemeenschap voortkomen? De politie kan (...) niet zeggen uit welke hoek de bedreigingen komen. Bedreigen en beledigen doen zich veelvuldig voor in de (a)sociale media.  Als je toch al gewend bent primair te reageren, is een tweetje snel gemaakt, als je onverhoeds geconfronteerd wordt met iets waarmee je het, om wat voor reden dan ook, volstrekt oneens bent. Joden zijn gewone mensen die ook een kort lontje kunnen hebben.

Maar toch. Als er in dit land één bevolkingsgroep is die weet wat het betekent om niet alleen bedreigd, maar ook vervolgd en zelfs vermoord te worden, zijn het wel de Joden.

Ik weet het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten